Mobiili

Kreikan ministereitä vakoillut ohjelma paljastui valitusten ansiosta

Julkaistu:

Brittiläinen teleoperaattori Vodafone löysi vakoojaohjelman Kreikan järjestelmästään asiakkaiden valitusten ansiosta, Kreikan sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Yiorgos Voulgarakis kertoi.
Voulgarakis sanoi Dow Jones-uutistoimistolle, että asiakkailla oli vaikeuksia vastaanottaa viestejä ja soittaa puheluita vuoden 2005 alkupuolella.

Kreikan Vodafone kertoi ongelmista brittiläiselle emoyhtiölleen, joka lähetti paikalle tutkimusryhmän. Tutkimuksissa paljastui, että noin sadan puhelimen soittamat ja vastaanottamat puhelut välittyivät 14 mobiililaitteeseen.

Vodafone eristi vakoojaohjelman ja yhtiön Kreikan päällikkö Yiorgos Koronias kertoi tapauksesta pääministerin toimistolle maaliskuun 10. päivänä vuonna 2005.

- Puolet vakoiluun käytetyistä mobiililaitteista oli otettu käyttöön juuri ennen Ateenan olympiakisoja kesä- ja elokuun 2004 välisenä aikana, Kreikan oikeusministeri Anastassis Papaligouras sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuntemattomat vakoojat salakuuntelivat noin sataa puhelinta, joiden haltijoiden joukossa oli maan pääministeri, useita muita ministereitä ja poliitikkoja sekä muunmuassa amerikkalainen diplomaatti.

Oppositiopoliitikko, entinen puolustusministeri Yannos Papandoniou oli vihainen kuuntelusta ja siitä, että hänelle kerrottiin vasta nyt. - Omituista on, että kaikki salakuunnellut ovat tekemisissä kansallisen turvallisuuden kanssa. hän sanoi.

Jäljet katosivat

Salakuunteluohjelman asentajia ei ole löydetty. Tutkimuksia hankaloittaa se, että vakoojaohjelman eristämisen yhteydessä jäljet sen asennustavasta ja paikasta katosivat, Voulgarakis sanoi Reutersille.

Vodafonen tiedottajan mukaan vakoojaohjelmaa olisi voitu käyttää myös kiinteiden linjojen tai muiden mobiiliverkkojen kuunteluun. Vastaavia ongelmia ei Vodafonen muissa verkoissa ole ollut Kreikan tapauksen jälkeen. Vodafone sanoo nyt helposti havaitsevansa vastaavan kuuntelun.

Kreikan Vodafonen verkon on toimittanut Ericsson. Yhtiön mukaan tekniikassa ei ole ollut mitään ongelmia. Ericsson lupaa avustaa tutkimuksia tarvittaessa.

Kommentit

    Näytä lisää