United Internet ja Freenet valmiit maksamaan osansa vdsl-verkosta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kilpailijat tarjoavat Deutsche Telekomille selvää rahaa 700 miljoonaa euroa

Kilpailijat United Internet ja Freenet ovat tarjonneet Deutsche Telekomille yhteensä 700 miljoonaa euroa pääsystä mukaan vdsl-verkon rakentamiseen ja hyödyntämiseen. Telejätti ei näytä kuitenkaan halukkaalta yhteistyöhön, vaan sen sijaan karistamaan kilpailijansa.

17.1.2006 7:28

Deutsche Telekomin rakenteilla olevaa huippunopeaa vdsl-verkkoa kutsutaan "turboverkoksi", sillä se mahdollistaa datan siirron 25 kertaa nopeammin kuin dsl-verkko. Ei ihme, että muita verkkopalvelujen tarjoajia pelottaa, jos nopeiden palvelujen tarjonta jäisi telejätin yksinoikeudeksi.

United Internetin tarjous 500 miljoonasta eurosta vastaa sen 17,5 prosentin markkinaosuutta Saksan dsl-verkkopalveluista. Freenetin 200 miljoonan tarjouksen laskentaperuste on sama. Uuden 50 saksalaista kaupunkia kattavan "turboverkon" talousarvio on 3,3 miljardia euroa.

Deutsche Telekom aloitti vdsl-verkon rakentamisen uhkailemalla viranomaisia, että mikäli verkko liitettäisiin telekilpailuviranomaisten - Bundesneztagenturin - sääntelyn piiriin, niin siitä seuraisi työpaikkojen menetyksiä (kun yritys oli päättänyt jo 32000 työntekijän irtisanomisesta) ja takapakkia innovatiivisen teknologian hallinnassa.

Entisen telemonopolin uhittelu on saanut Saksassa vastakaikua poliitikoilta ja viranomaisilta. EU:n vaatimuksesta telekilpailuviranomaiset tosin liittivät vdsl-verkon osaksi säänneltyä laajakangaspakettia - vuoden 2005 loppuun. Päätöstä on pidetty kuitenkin vain muodollisena myönnytyksenä EU:lle, sillä käytännössä viranomaiset voivat kuitenkin suosia telejättiä.

Deutsche Telekomin kilpailijoiden tarjoukset on tehty vasta vain median kautta, jota kautta telejätti on suhtautunut niihin vielä tylyn torjuvasti. Se on ilmoittanut vain jatkavansa verkon rakentamista omaan piikkiinsä ja omaan tahtiinsa, niin että sen nopeat yhteydet tulisivat olemaan tarjolla jo ensi kesänä 10 saksalaisessa suurkaupungissa.

Vaikka Deutsche Telekom näyttää uskovan viranomaisten tukeen - ja mahdollisuutensa jättää kilpailijat osattomiksi uusista palveluista - niin se joutuu aivan varmasti EU:n puolelta oppimaan uusia käytöstapoja. Kilpailijoiden tarjous on kaikin puolin varteenotettava: ne eivät halua tyytyä vain siipeilyyn vaan tarjoavat omaa korttaan työllisyyden, uusien palvelujen ja teknologioiden kehittämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?