Verkot kuntoon Pekingin olympialaisiin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Kiina jakaa 3G-luvat ensi vuonna

Kiina tulee jakamaan kolmannen sukupolven matkapuhelinlisenssit ensi vuonna, arvioi Wall Street Journal. Lehti perustaa näkemyksensä eilen pidettyyn hallituksen kokoukseen, jossa informaatioministeri Wang Xudong arvioi Kiinan olevan 3G-sääntelyn valmistelun loppuvaiheessa.

28.12.2005 13:50

Uutistoimisto Xinhuan mukaan tämä merkitsee sitä, että Kiinan 3G-politiikka on viittä vaille julkistamista. Virallinen tavoite on edelleen, että kolmannen sukupolven verkko olisi valmis, kun Kiina järjestää olympialaiset vuonna 2008.

Uusien verkkojen toimittamisesta käydään kovaa kamppailua ainakin Ericssonin, Nokian ja Motorolan kesken. Eri uutislähteiden mukaan myös kiinalaiset Huawei Technologies ja ZTE ovat kisassa mukana.

Uusien verkkojen kohdalla käydään kisaa myös eri verkkoteknologioiden kesken. Maahan on tulossa jopa kolmella eri tekniikalla toimivia verkkoja.

Forbes-lehden mukaan Kiinan viranomaiset ovat ?kotikutoiseksi? mainítun TD-SCDMA-tekniikan kannalla ja tällä tekniikalla toimivien verkkojen luvat olisivat menossa China Telecomille ja China Netcomille.

Eurooppalaisen WCDMA-tekniikan mukaan toimivan verkon lupa olisi menossa China Mobilelle ja Qualcomin kehittämän CDMA2000-tekniikan mukaisen verkon luvan saisi China Unicom.

Ericssonilla voi olla kisassa pienoinen etulyöntiasema, sillä se julkisti toukokuussa ZTE:n kanssa strategisen sopimuksen TD-SCDMA-yhteistyöstä. Ruotsalaiset pystyvät toimittamaan verkkoja myös WCDMA- ja CDMA2000-tekniikoilla. Nokia toimittaa 3G-verkkoja WCDMA-tekniikalla.

Kiina on 388 miljoonalla matkapuhelinkäyttäjällään maailman suurin mobiilimarkkina. Vuonna 2010 maassa arvoidaan olevan jopa miljardi matkapuhelimen käyttäjää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?