Maailman markkinat kasvavat 5 -10 prosenttia - Mobiili - Ilta-Sanomat

Ericssonin Svanberg: Kasvu tulee Kiinasta

Matkapuhelinoperaattorien pienentyneet investoinnin verkkojen uudistamiseen kehittyneillä markkinoilla ovat heikentäneet verkkolaitevalmistajien kasvua.

24.10.2005 11:21

Ericssonin toimitusjohtajan Carl-Henric Svanbergin mielestä operaattoreilla on edelleen tarve kehittää verkkojaan. Hän veikkaa verkkolaitemarkkinoiden kasvavan ensi vuonna 5­-10 prosenttia.

– Matkapuhelinoperaattorit tekevät yhä enemmän bisnestä palveluilla. USA:han verrattuna, meillä on Euroopassa vielä liian korkeat puheluhinnat. Vuosina 2003-2004 liikenne matkapuhelinverkoissa kasvoi saman verran kuin kokonaisliikenne oli vuonna 2000, hän huomauttaa Taloussanomille.

Lähiajan suurimpia investointeja Svanberg odottaa Kiinasta, jossa järjestetään vuonna 2008 olympialaiset. Saadakseen 3G-verkkonsa valmiiksi siihen mennessä, pitää päätös verkkojen rakentamisesta tehdä ensi vuonna.

Svanbergin mukaan Ericsson on Kiinassa hyvin vahva.

– Meillä on Kiinassa 35 prosentin markkinaosuus, Svanberg sanoo.

Kiinan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamiseen käytettään niin paljon rahaa, että Kiinan hallituksella on tuskin mahdollisuutta myydä projekteja täysin ulkomaalaisille yrityksille.

– Arvioisin, että 15-20 prosenttia verkkojen rakentamisesta menee kiinalaisille yrityksille. Kiinassa 3G-verkkoja varten pitää rakentaa tukiasemat, rakennukset ja sähköistys. Investoinnit ovat suuria. Niiden kokonaisarvoa on vielä vaikea arvioida. Kyllä siellä bisnestä silti tehdään, Svanberg sanoo.

Svanbergin mielestä vielä on turhan aikaista arvioida Kiinan 3G-investointien kokonaisarvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?