NMT 450 avuksi - Mobiili - Ilta-Sanomat

Ruotsin PTS loivensi 3g-sääntöjään

Ruotsissa 3g-toimiluvat saaneet mobiilioperaattorit voivat hiukkasen huokaista helpotuksesta. Umts:n myöhästelyistä syntyneet sakkojen uhat ovat toistaiseksi väistyneet. Televalvoja PTS päätti hallituksen kokouksessaan maanantaina lieventää umts:n ylösajoon liittyviä sääntöjä.

14.6.2005 14:09

PTS (Post- och telestyrelsen) sallii operaattoriyhtiö Hi3G:n ainakin kokeilla vaihtoehtoista teknologiaa harvaan asutuilla seuduilla sen sijaan, että yhtiön pitäisi – tosin alkuperäisten lupaustensa mukaisesti - rakentaa oma maanlaajuinen 3g-verkko.

Käytännössä kokeilu liittyy NMT 450 -teknologiaan.

- Tämä on juuri sellainen päätös, jota olimme toivoneet ja jonka puolesta olimme käyneet viranomaisten kanssa rakentavaa keskustelua, markkinointinimellä 3 toimivan Hi3G:n toimitusjohtaja Schlomo Liran riemuitsee uutistoimisto TT:n mukaan.

PTS:n pääjohtaja Marianne Treschow hillitsee operaattoreiden intoa ja sanoo, että viranomaiset tarjoavat kaikille teleyhtiöille mahdollisuuden osoittaa, että vaihtoehtoiset teknologiat toimivat ja että ne eivät heikennä kuluttajien asemaa Ruotsin eri osissa.

PTS on aiemmin suhtautunut erittäin varautuneesti 3g:n osittaiseenkin korvaamiseen muilla teknologioilla. Treschow ei nytkään halua ottaa kantaa siihen, miten pitkä aika operaattoreilla on täydentää 3g-palvelunsa kattamaan suurimman osan Ruotsin väestöstä.

- Emme anna heille erityisen pitkiä siirtymäaikoja, hän tyytyy sanomaan.

Umts-palvelut puuttuvat yhä noin miljoonalta harvaan asutuilla alueilla elävältä ruotsalaiselta. Viisi vuotta sitten toimilupia jaettaessa kaikki operaattorit lupasivat hövelisti, että 3g-verkot tavoittavat valmistuttuaan 98 prosenttia väestöstä eli 8 860 000 kansalaista vuoden 2003 loppuun mennessä.

Näinhän ei ole käynyt, vaan 3g on myöhästellyt rajusti. PTS:n viime mittauksissa 3g-verkot kattoivat 85 prosenttia väestöstä. Tälläkin luvulla Ruotsi yltää kolmannen sukupolven telepalvelujen kärkimaaksi Euroopassa ennen Isoa-Britanniaa ja Italiaa.

Vaikka 3g:n piirissä on jo runsaasti kotitalouksia, on verkon peittoalue vain 35 prosenttia Ruotsin pinta-alasta. Gsm-verkot kattavat noin 70 prosenttia Ruotsin alueesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?