Mobiili

Luhtanen: Kykykauppaan ratkaisu lähiviikkoina

Julkaistu:

Viestintä- ja liikenneministeriö tekee matkapuhelimien kytkykauppaa koskevan päätöksen lähiviikkoina, ja 450-taajuuskisan voittaja on todennäköisesti tiedossa ennen juhannusta, lupaa ministeri Leena Luhtanen.
Ministeriö on Luhtasen mukaan saanut vajaat 20 lausuntoa kytkykaupasta, ja mielipiteet jakaantuvat kutakuinkin tasan puolesta ja vastaan.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ryhdyttiin huhtikuun alussa miettimään ratkaisumalleja ja tekemään selvityksiä siitä, miten kolmannen sukupolven matkaviestintää voitaisiin edistää. Silloin todettiin, että monissa maissa ollaan Suomea pidemmällä niiden käytössä ja ministeriö haluaa vauhdittaa kehitystä eri tavoin.

Kytkykauppa sallittaisiin viestintämarkkinalain muutoksella. Lakiehdotus, joka sisältää myös monia muita ehdotuksia, on lähtenyt lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa.

Aktivointia tietoyhteiskuntaan

- Meidän tarkoituksemme on aktivoida tällä aloitteella tietoyhteiskuntapalvelujen käyttöä ja tätä kautta rohkaista sisällöntuottajia ja tarjoamaan uusia edistyksellisiä palveluita. Liikkeelle on lähdetty siinä mielessä, että katsotaan millaista tuulta tämä asia saa. Minua hiukan hämmästytti sitten, että tuli aika paljon kritiikkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministeri sanoo hakevansa käyttäjän näkökulmaa kytkykauppatilanteeseen.

- Käyttäjän ei itse tarvitsisi huolehtia uusien ominaisuuksien ja palvelujen kytkemisestä, vaan ne olisivat jo valmiina puhelimessa. Heti siinä tilanteessa kun saa uuden vempaimen käteen, se toimii. Tällä tavalla näen tämän asian hyödyllisenä.

Ministerin mukaan ei ole suljettu pois sellaista mahdollisuutta, jonka mukaan kytkykauppa voitaisiin ulottaa 3g:n lisäksi nykyiseen 2g-maailmaan.

- Uskon, että löydämme hyvän ja sopivan ratkaisun. Nyt kuuntelemme toimijoita, ja joudumme ottamaan kantaa ajatukseen tuoda kytkykauppa 3g:n lisäksi 2g:hen. Tätähän on keskustelussa esitetty ja sitä pitää tutkailla. Nyt on se vaihe, että katsellaan millainen palaute tuli tuolta kentältä.

Puheluita 450 MHz:n alueelle

Luhtasen mukaan nmt450-verkolta vapautuneen radiotaajuuden käyttöönotto tuo mukanaan mahdollisuuden ulottaa kytkykauppa myös mobiilin laajakaistan alueelle.

450 megahertsin kaistan uusiokäyttö kiinnosti seitsemää yritystä. Ne esittivät käyttävänsä kolmea eri teknologiaa: cdma450, flash-ofdm ja jopa td-scdma.

- Tällä alueella ovat kaikki asettamamme lähtökohdat. Hakemukset on huolella käytävä läpi ja päätökset tehtävä kuuden viikon sisällä. Olen tyytyväinen siitä, että saimme nämä vapautuneet taajuudet tietoyhteiskunnan käyttöön. Koin, että yksi ongelma on tällä tavalla ratkaistu, sillä tällä ratkaisulla pyritään saamaan palveluita katvealueille.

Ministerin mukaan 450 megahertsin taajuusalueella tulee käyttöön yksi verkko, mutta monipuolisilla sisältöpalveluilla ja nopealla tiedonsiirrolla se voi olla kilpailija 3g:lle.

- 450-taajuutta on tarkoitus käyttää dataverkkoon. Se on se pääasiallinen syy. En kuitenkaan näe mahdolliseksi sitä, että siellä käyttöön otettavaa puhelinpalvelua voitaisiin kieltää. Kiellot ja valvonta eivät ole tarkoituksenmukaisia. En näe niille järkeä.

Kommentit

    Näytä lisää