Matkapuhelinjätti taipuu viranomaisten vaatimuksiin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nokia sovittaa 3g-kännykän kiinalaisille

Kiinalaisen 3g-verkon rakentaminen on maailman mittavimpia telehankkeita. Länsimaiset valmistajat haluavat osansa markkinoista ja vääntävät puhelimet sikäläiseen standardiin sopiviksi.

24.3.2005 10:14

Nokia aikoo tuoda Kiinan markkinoille 3g-puhelimia, jotka toimivat sikäläisellä td-scdma-tekniikalla rakennetuissa verkoissa. Siemensin televerkkoyksikkö puolestaan käynnisti virallisesti perjantaina TD Tech -nimisen kehitysyrityksen Kiinan suurimman teletoimittajan Huawein kanssa.

Kiinan 3g-rakentaminen on tämän vuosikymmenen suurimpia telealan hankkeita. Yksikään suuri telealan toimittaja ei suostu jäämään sen ulkopuolelle. Kiinan viranomaiset tietävät tämän ja käyttävät sitä vipuna oman standardinsa läpiajamiseen ja kehitystuen saamiseen suurilta toimittajilta.

Nokian markkinoinnista ja asiakasoperaatioista vastaava johtaja Colin Giles sanoi China Business Weeklyssä, että Nokia tuo markkinoille puhelimia, jotka tukevat myös Kiinan kotitekoista td-scdma -standardia.

– Nokia tuo markkinoille kaikkia käyttöön tulevia standardeja tukevia puhelimia, myös td-scdma -malleja, kun aika on oikea, Giles toteaa.

Nokia vahva wcdma-verkoissa

Nokialla on vahva asema kolmannen sukupolven wcdma-toimittajana Kiinassa. Se on myös varustanut useita kaupallisessa käytössä olevia wcdma-verkkoja Hongkongissa ja Taiwanissa.

Kiinan td-scdma -verkkotoimituksia varten yhtiön arvioidaan hakevan yhteistyökumppaneita.

Virallinen tieto 3g-toimilupien jakamisesta puuttuu edelleen, vaikka Kiinan viestintäministeriö on useaan otteeseen lupaillut lisenssejä jaettavaksi tämän vuoden kuluessa.

Yleisen käsityksen mukaan mobiilijätti China Mobile saa wcdma-lisenssin ja haastaja China Unicom cdma2000 -lisenssin. Td-scdma:ta ollaan työntämässä suurille lankaverkon operaattoreille China Telecomille ja China Netcomille ja lisäksi parille muulle pienemmälle kiinteän verkon operaattorille.

Lisenssien myöntämisen aikataulu näyttää edelleen roikkuvan testeissä heikosti menestyneen oman standardin saattamisesta kenttäkelpoiseksi. Siinä haetaan aktiivisesti apua ulkomaisilta osaajilta.

Kiinan TD-SCDMA Alliance kertoi helmikuussa neuvottelevansa aktiivisesti Nokian, Siemensin ja kahdeksan muun ulkomaisen teletoimittajan kanssa jäsenyydestä. China Dailyn mukaan eurooppalaisista yrityksistä STMicroelectronics on ennättänyt vahvistaa jäsenyytensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?