Odm-puhelimien määrä kymmenkertaistuu - Mobiili - Ilta-Sanomat

Elektrobit suunnittelee Lenovolle puhelimen

Julkaistu: 10.1.2005 9:55

Kiinalainen pc-valmistaja Lenovo suuntautuu kohti älypuhelinmarkkinoita. Oman series60-puhelimen suunnittelun se uskoo suomalaisen Elektrobitin käsiin.

Jättiläismäinen kiinalainen pc-valmistaja Legend vaihtoi viime huhtikuussa nimensä Lenovoksi. Yhtiö ei ole tyytymässä pelkkään kosmeettiseen uudistumiseen, vaan hakee uutta markkinaa tietokoneiden lisäksi matkapuhelimista.

Lenovo on tuomassa tänä vuonna markkinoille ensimmäiset series60-puhelimensa. Niiden suunnittelussa se luottaa suomalaiseen Elektrobitiin.

– Tämä on meille merkittävä päänavaus. Markkinoilla on jo kaksi meidän kokonaan suunnittelemaa series60-puhelinta, mutta niiden valmistajaa emme ole kertoneet julkisuuteen, myyntijohtaja Vesa Kiviranta Elektrobitistä kertoo.

Kiviranta ei ihmettele sitä, miksi kiinalainen valmistaja valitsee suomalaisen sopimussuunnittelijan yhteistyökumppanikseen.

– Me olemme maailman johtava ja kokenein yritys s60-markkinassa niiden firmojen ulkopuolella, jotka itse valmistavat puhelimensa. Olemme ainoa yritys, joka uskottavasti kykenee tuomaan tällaisen puhelimen kauppaan, Kiviranta paukuttelee henkseleitä.

Lisää asiakkuuksia Aasiasta

Hän myöntää, että Elektrobitin kiinalaiset kilpakumppanit ovat selkeästi edullisempia, jos katsotaan pelkkää tuotekehitystä.

– Mutta jos ostaja vertaa kokonaiskustannuksia, joissa on mukana laatu ja kesto, olemme hyvin kilpailukykyisiä aasialaisiin nähden.

Elektrobitillä on Pekingissä oma tuotekehitysyksikkö. Kiviranta ei kuitenkaan pidä paikallista konttoria edellytyksenä aasialaisten sopimusten saamiselle.

Suomalaisyhtiön suunnitelmissa on napsia myös lisää asiakkuuksia Aasiasta.

– Aasian suunnalta kyllä, mutta ei välttämättä Kiinasta.

Vesa Kiviranta uskoo, että odm-mallin mukaan valmistettavia kännyköitä nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän. Hän arvioi, että tänä vuonna näitä kännyköitä tulee markkinoille 20 miljoonaa ja joidenkin ennusteiden mukaan vuonna 2008 puhutaan jo 200 miljoonasta.

IBM:n pc-tuotannon siirtymisellä Lenovolle ei Kivirannan mukaan ole vaikutuksia Elektrobitin ja Lenovon väliseen yhteistyöhön.