?Toimiva ympäristö? - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nokia Networks haistelee Venäjän ulkoistusmarkkinoita

Nokia Networks tarkastelee Venäjän tarjoamia mahdollisuuksia tuotekehityksen ja ohjelmoinnin ulkoistamiselle. Tähän asti sillä on ollut vain yksittäisiä hajaprojekteja Venäjällä.

14.6.2004 7:35

- Olemme täällä haistelemassa tilannetta, sanoi Networksin tuotekehitysyksikön projektijohtaja Petri Karjalainen perjantaina Pietarissa. Hän osallistui Venäjän suurimpaan ohjelmistoalan tapahtumaan Software & Outsourcing Summitiin.

Karjalaisen arvion mukaan Venäjä tarjoaa toimivan ympäristön huolimatta siitä, että siellä on useita liiketoimintaa hankaloittavia, tunnistettuja ongelmia. Hän arvioi tilanteen muuttuvan jatkuvasti parempaan suuntaan ja esimerkiksi vaivalloisen byrokratian virtaviivaistuvan pikkuhiljaa.

Työvoima on nyt edullista, mutta...

Karjalaisen mukaan venäläisten kannattaa kiinnittää huomiota työvoimakustannusten nousuvauhtiin.

- Ei ole samantekevää nousevatko palkat 7 vain 20 prosenttia vuodessa. Ulkoituspäätöksiä ei tehdä kahden tai kolmen vuoden aikajänteellä vaan siinä lasketaan viidestä seitsemään vuotta eteenpäin. Yksinkertainen excel-harjoitus osoittaa, että 20 prosentin vuosikasvu nostaa työvoimakustannukset Suomea korkeammiksi. Sellainen tilanne johtaisi kielteiseen ulkoituspäätökseen Venäjän suhteen, Karjalainen sanoo.

- Voimme teettää työt muualla, esimerkiksi Suomessa, sillä kansainvälisesti Suomi ei ole kallis maa., hän sanoo.

Nokia Networks on ulkoistanut tuotekehitystä eniten Intiaan, Kiinaan ja Suomeen. Osa suomalaisista alihankintana tuotekehitystä tekevistä yrityksistä, kuten TietoEnator ja TekLabs, teettävät projekteja Venäjällä. Karjalaisen mukaan Nokia on tietoinen tästä ja on suostunut tähän menettelyyn.

Nokian eri maissa toimivat tuotekehitysyksiköt tekevät alihankintaa omissa maissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?