Sony luopuu kämmenkoneista

Japanilainen elektroniikkajätti hylkää kämmenkoneidensa markkinat Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Sonyn antautuminen älypuhelinten kilpailun edessä voi tietää hyvää Sony Ericssonin t&k -ponnistuksille.

2.6.2004 7:00

Sony aikoo jatkossa keskittyä sellaisiin langattomiin laitteisiin, joiden avulla kuluttajat voivat soittaa musiikkia, katsella videoita ja pelata pelejä, Financial Times kirjoittaa.

Yhtiö keskittyy myös erittäin keveisiin sylimikroihin.

Japanilaisyhtiö tuli PDA-markkinoille vuoden 2000 elokuussa, jolloin se esitteli ensimmäiset Clié-sarjan kämmenkoneet. Nyt yhtiö ilmoittaa jatkavansa laitteiden valmistusta Japanin markkinoita varten, mutta luopuvansa Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoista tämän vuoden aikana.

Sony tarkastelee PDA (personal digital assistants) -liiketoiminnan tulevaisuutta kokonaisuutena. Tuotekehitys ja myynti jatkuvat vain Japanin markkinoilla, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Palmin käyttöjärjestelmillä varustetut Clié-sarjan laitteet ovat käyneet hyvin kaupaksi maailmalla. Sony sijoittuu markkinoiden kolmoseksi PalmOnen ja Hewlett-Packardin kämmenmikrojen jälkeen, tutkimusyhtiö IDC arvelee.

Alkuneljänneksellä Sonyn markkinaosuus oli 9,3 prosenttia. Tosin yhtiö menetti sijoitustaan varsinkin hintojaan rukanneelle Dellille Yhdysvalloissa.

PDA-markkinoilla myllerrystä

IDC:n mielestä kämmenmikrojen hidastunut myynti on merkki siitä, että koko ala on muutosten edessä. Tammi-maaliskuussa laitteiden markkinat supistuivat 12 prosenttia 2,2 miljoonaan yksikköön.

Kämmenmikrot ovat saaneet uusia kilpailijoita erilaisista kommunikaattoreista kuten Treo 600- ja Rim Blackberry -laitteista. Nämä yhdistävät kämmyköiden ja matkapuhelinten omianisuuksia.

Sonylla on valttinaan yhteisyritys Sony Ericsson, joka kehittelee Nokian hallitseman Symbianin käyttöjärjestelmään tukeutuvia älykkäitä puhelimia. Sonyn kämmenmikropäätöksen oletetaan raivaavan tilaa Sony Ericssonin uusille laitteille varsinkin Euroopassa.

Toisaalta Sonyn päätös on isku amerikkalaiselle ohjelmistokehittäjälle PalmSourcelle, joka on tehnyt lisenssikauppaa käytöjärjestelmistään japanilaisten kanssa. Sony on PalmSourcen toiseksi suurin lisenssiasiakas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?