Soneran mielestä 3g-verkko ei kelpaa vielä suomalaisille

Suomalaiset matkapuhelinverkot ja niiden palvelut ovat niin kaukana edellä muiden maiden palveluita, että siirtyminen epätäydellisesti toimivaan 3g-tekniikkaan olisi askel taaksepäin. TeliaSonera Finlandin johtaja Janne Vainio sanoo, että Suomessa kannattaa siirtyä 3g-palveluihin vasta sitten kun ne toimivat yhtä saumattomasti yhteen kuin nykyiset matkapuhelinverkot ja niiden palvelut.

17.5.2004 11:44

- Vielä ne eivät toimi, Vainio sanoi perjantaina Helsingissä. Vainio viittaa muun muassa siihen, että useissa maissa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa, käyttäjät ovat tottuneet siihen, että matkapuhelinverkkojen peitto ei ole kattava vaan puhelut saattavat katketa sisätiloihin siirryttäessä.

- Umtsin maine on Suomessa niin huono, ettei sillä ole varaa enää yhteenkään epäonnistumiseen. Muuten käyttäjät hylkäävät sen kokonaan, Vainio sanoo. Sonera avaa umts-palvelut Suomessa vasta sitten kun 3g-verkot ja –matkapuhelimet pystyvät toimimaan yhtä saumattomasti kuin nykyiset palvelut.

Operaattorit puun ja kuoren välissä

Vainion mielestä operaattorien tilanne 3g-rakentamisessa käy yhä tukalammaksi. Matkapuhelinpalvelujen hintakilpailu syö koko ajan investointivaraa ja samaan aikaan kasvaa paine 3g-investointeihin.

- Ruotsissa tilanne on ajautunut ihan järjettömäksi, kun sikäläinen 3g-operaattori Hutchisonin 3 lupaa uusille asiakkaille ilmaiset puhelut loppuelämäksi 3:n verkossa. Mitä bisnesmahdollisuuksia siinä jää enää jäljelle, Vainio ihmettelee.

Hänen mielestään operaattorien vaikea asema on ymmärretty myös valtion taholta. Sitä osoittaa se, että hallitus päätti huhtikuun puolivälissä helpottaa 3g-lupaehtoja ja sallia operaattoreiden verkkojen yhteiskäytön. Päätöksen mukaan kunkin 3g-operaattorin oman verkon on katettava vain 35 prosenttia väestöstä.

Vaino oli mukana Helsingin Kaivohuoneella julkistamassa uutta Soneran verkossa toimivaa SK Mobile –palveluoperaattoria. Hänen mukaan saman asiakaskunnan saavuttaminen olisi ollut Soneralle mahdotonta tai ainakin erittäin kallista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?