Kysymys on salakuuntelusta - Mobiili - Ilta-Sanomat

FBI kampittaa ip-puheluja

Äänipuhelujen vieminen internet-protokollaa käyttäviin tietoverkkoihin on vihdoin noussut kuumaksi aiheeksi ja voip (voice over ip) ?tekniikka on muuttunut muodikkaaksi viimeisen vuoden aikana. Voip-palvelujen yleistyminen on nostanut ne Yhdysvaltojen regulaattorin huomion kohteeksi ja samalla liittovaltion poliisi, FBI, on kiinnostunut niistä.

9.2.2004 13:30

Lehtitietojen mukaan FBI yrittää jarruttaa regulaattorin eli FCC:n päätöksentekoa voip-sääntöjen suhteen. Sen tarkoituksena on varmistaa, että puhelinoperaattoreihin kohdistunut CALEA-salakuuntelulainsäädäntö saadaan ulottumaan myös datapaketteina tietoverkoissa kulkeviin puheluihin.

Ongelma ei ole suinkaan yksinkertainen, sillä tavallisessa puhelinverkossa puhelut kulkevat yhdestä pisteestä toiseen, mutta ip-verkoissa datapaketit seilaavat eri reittejä verkon kuormituksen mukaan. CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act of 1994) –säännöt määräsivät puhelinvaihteiden valmistajat ja operaattorit järjestelmään asiat niin, että viranomaiset saattoivat helposti, nopeasti ja halvalla järjestää kuuntelun oikeuden antaman luvan perusteella.

Teleoperaattori vai isp

FCC on nyt päättämässä pitääkö voip-palvelujen tarjoajat rinnastaa puhelinoperaattoreihin vain ovatko ne lähinnä tietopalveluita. Sääntelyn suhteen on kyse suuresta erosta. Puhelinoperaattorit ovat tiukan ja monimutkaisen lainsäädännön verkossa kun taas internet-toiminta on erittäin vapaata sääntelystä.

Voip-teollisuuden mielestä ei ole mitään syytä sälyttää sille raskaita ja osin mahdottomia operaattorivelvollisuuksia. Se haluaa osoittaa, että se toimii vapaaehtoisesti yhteistyössä viranomaisten kanssa ja auttaa salakuuntelussa niin paljon kuin tekniikka antaa myöten.

FCC:n on määrä torstaina antaa lausunto, joka koskee Jeff Pulverin jo vuosi sitten esittämää pyyntöä määrityksestä, jonka mukaan hänen perustumansa voip-palvelu Free World Dialup ei ole teleoperaattori. FBI suostui lausunnon ottamiseen esityslistalle vain sillä ehdolla, että salakuunteluoikeudet tulevat voimaan myös takautuvasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?