Myös Ericssonilla jalka oven välissä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Motorolalle isot kaupat Kiinaan

Julkaistu: 13.1.2004 6:46

Matkapuhelinvalmistaja Motorola ja useat muut amerikkalaiset yhtiöt allekirjoittavat tiistaina kahden miljardin dollarin kauppasopimukset Kiinan kanssa. Ostajia ovat muiden muassa teleyhtiöt China Unicom ja China Mobile.

Kaupoista kerrotaan virallisesti Washingtonissa tiistaina, Financial Times kertoo.

Kaupat syntyivät vain kuukausi sen jälkeen kun Kiinan pääministeri Wen Jiabao vieraili presidentti George Bushin luona. Tuolloin Bush varoitti Taiwania sotkeutumasta manner-Kiinan politiikkaan.

Amerikkalaiset telelaitevalmistajat ovat valittaneet Kiinan telekilpailun hitaasta vapautumisesta. Nyt tehtyjä kauppoja pidetäänkin merkkinä kiinalaisten muuttuneesta asenteesta. Toisaalta Kiinan hallitus on ponnistellut Yhdysvaltain kaupan tasapainottamiseksi. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on tuontia reippaasti suurempi.

Suurin hyötyjä valtioden suhteiden lämpenemisestä on Motorola, jonka osuus nyt tehdyistä kaupoista saattaa nousta miljardiin dollariin. FT:n tietojen mukaan Motorola toimittaa cdma-laitteita Kiinan johtaville teleyhtiöille, China Mobilelle ja China Unicomille.

Motorola ei ole kommentoinut FT:n tietoja. Sen sijaan yhtiö vahvistaa ottavansa osaa sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen Washingtonissa tiistaina.

Kalifornialainen telelaitevalmistaja UTStarcom kertoi jo viime viikolla Kiinasta saamistaan 200 miljoonan dollarin tilauksista. China Telecom hankkii UTStarcomin laajakaistalaitteita internet-puhelupalvelujaan varten.

Amerikkalaisen Intelin odotetaan niin ikään kertovan kahdesta kaupasta, jotka yhtiö on tehnyt johtavien kiinalaisten pc-valmistajien Legend Groupin ja Founder Technology Groupin kanssa.

Washingtonin tilaisuuteen osallistuvat myös amerikkalaiset Lucent ja Cisco, kanadalainen Nortel ja ruotsalainen Ericsson, Yhdysvaltain telelaitevalmistajien järjestö kertoo.