Mobiili

Kiina lähtee Galileon kyytiin

Julkaistu:

Kiina maksaa neljäsosan Euroopan unionin kehittämästä Galileo-satelliittipaikannushankkeesta. Maa on jo nyt yksi maailman johtavista satelliittiteknologian tuottajista. Lisäksi kiinalaiset kaavailevat ensimmäistä miehitettyä avaruuslentoaan jo ensi kuussa.
Kiina sijoittaa Galileoon 230 miljoonaa euroa. Summa on noin neljäsosa hankkeen melkein miljardin euron kustannuksista. Valmistuessaan Galileo yhdistää 30 satellittia maailmanlaajuiseksi paikannusverkostoksi.

EU:n tietoliikenteestä vastaava komissaari Loyola de Palacio kutsuu Kiinan mukaantuloa Galileo-hankkeeseen tärkeäksi virstanpylvääksi paikannuspalveluiden tuottamisessa kehittyville markkinoille.

EU:n avaruustutkimuslaitos ESA (European Space Agency) ja Kiinan teknologiaministeriö avasivat perjantaina uuden tutkimuskeskuksen Pekingin yliopiston yhteyteen.

GPS ohjaa risteilyohjuksia

EU kehittää Galileosta kilpailijaa amerikkalaisten GPS (Global Positioning System) -järjestelmälle. Galileo on alusta alkaen kehitetty siviilikäyttöön, kun GPS on Yhdysvaltain puolustusteollisuuden sivutuote.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

BBC:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Kiina on kiinnostunut avaruusyhteistyöstä paitsi siviilipuolella myös sotilaskäytössä. Tämän puolesta puhuu sekin, että Kiina haluaa heti mukaan Galileon sotilaalliseen osaan eli poliisin ja turvallisuuspalvelujen käyttöön varattuun PRS (Public Regulated Service) -järjestelmään.

Galileon tulevat sotilaskäyttöön liittyvät hankeet pyörivät nimen omaan PRS:n ympärillä. Yhdysvallat on jo huolestunut hankkeen mahdollisista riskeistä sen turvallisuudelle.

USA:n GPS ja sen venäläinen vastine Glonass ovat sotilasverkkoja, jotka voidaan kytkeä offline-tilaan mahdollisen hyökkäyksen uhatessa.Kommentit

    Näytä lisää