Mobiili

Vain 10-sormijärjestelmä hakkaa kaksi peukaloa

Julkaistu:

Nokialla laukkaa monia kehittäjiä esittelemässä uusia näppäinratkaisuja matkapuhelimiin. Käyttöliittymäsuunnittelussa seitsemän vuotta mukana olleen Christian Lindholmin mukaan heidän keksintöjään testataan porrasmenetelmällä. Siinä tehtävänä on kävellä alas portaita naputellen samalla viestiä matkapuhelimeen.
Käyttöliittymäsuunnitelusta vastannus Lindholm siirtyi äsken uuteen tehtävään Nokia Ventures Organisationiin, jossa hänellä on titteli Director, Multimedia Applications. Hän vetää New Growth Businesses -ryhmässä sisäistä ventureä, siis pientä sisäistä "start-up firmaa".

Nykyisen ohjaavan eli T9-näppäimistön voittajaa ei kovista yrityksistä huolimatta ole löytynyt. Lindholmin mukaan testit ovat osoittaneet, että yhden käden numeronäppäimistöllä pystyy kirjoittamaan keskimäärin noin yhdeksän sanaa minuutissa. Mutta kun näppäimistöön lisätään kontekstista oikean kirjaimen ja sanan arvaava T9-tuki, nousee kirjoitusnopeus 14-15 sanaan minuutissa. Se on noin puolet siitä, mitä pienellä qwertyllä, saavutetaan.

Kahden käden laitteissa ei päästä radikaalisti parempiin tuloksiin lukuun ottamatta oikeaa kirjoituskonenäppäimistöä ja kymmensormijärjestelmää, joilla nopeimmat tuottavat yli 200 sanaa minuutissa.

Nokian Communicatorilla kirjoitusnopeus on noin 30 sanaa minuutissa. Pda-laitteissa käytettävissä käsialan tunnistusmenetelmissä päästään 15 sanaan minuutissa, mutta samaan ylletään myös kahden peukalon menetelmällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Numerot kuriin ja merkitykseen

Lindholm, joka on Nokia Mobile Phonesin palvelu- ja käyttäjäkokemusten ohjelman johtaja, puhui torstaina MobileMonday-tilaisuudessa, joka järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa MobileExpo-tapahtuman yhteydessä. Hän esitteli Nokian käyttäjälähtöistä puhelinsuunnittelua. Siinä käyttäjien ja heidän ominaisuuksiensa luokittelusta ja niihin liittyvistä tarpeista johdetaan millaisia ominaisuuksia kullekin puhelinkategorialle tai mallille annetaan.

Lindholmilta kysytään usein, miksi puhelimet nimetään numerosarjoilla. Vastaus on hänen mukaansa yksinkertainen: kaikki huomio halutaan kiinnittää viiteen kirjaimeen numeron edessä.

- Olemme ryhtyneet panemaan numeroitamme järjestykseen, Lindholm sanoi.

- Kun kurinpalautus on saatu loppuun jokaisella numerolla on looginen merkityksensä Nokian mallistossa.

Ensimmäinen numero viittaa tyyliin, toinen toiminnallisuuteen, kolmas verkkoon ja neljäs kertoo sukupolven, Lindholm sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää