Yhtiörakenne mutkikas - Mobiili - Ilta-Sanomat

Bisnes.fi: Microcellistä luotu kaunisteltu kuva

Uudessa Bisnes.fi-lehdessä on tultu siihen lopputulokseen, ettei itsestään menestysyrityksen kuvaa luova matkapuhelinten ODM-sopimusvalmistaja Microcell Oy ole sitä miltä näyttää.

25.2.2003 8:22

Kun viime vuonna liikevaihtonsa yli kymmenkertaistanutta Microcelliä on tähän asti pidetty poikkeuksellisena menestystarinana, luo yritys lehden mukaan itsestään ulospäin kuvaa, joka ei vastaa todellista tilaa.

Vuodenvaihteessahan The Financial Times -lehti povasi esimerkiksi Microcellin perustajan ja pääomistajan Jyrki Hallikaisen nousevan monimiljonääriksi, kun Microcell listautuu pörssiin. Microcell on valmistanut puhelimia ainakin Sony Ericssonille.

Lehden mukaan Microcellin yhtiörakenne on mutkikas, sillä konserniin kuuluu ainakin kymmenen yritystä. Kaikkea valtaa Microcell Oy:ssä käyttää Jyrki Hallikainen hallitsemansa hollantilaisen Llecorcim-yrityksen kautta. Lisäksi yhtiön johtohahmoilla on konsernin ulkopuolisia yhteisiä yrityksiä. Näitä ovat ainakin MGP Service, MGP Technologies ja Kickoff, josta enemmistön omistavat Jyrki Hallikaisen alaikäiset tyttäret. Microcell ei lehden mukaan kommentoi mitenkään yhtiön omistusrakennetta.

Lehden tietojen mukaan Microcellin on lisäksi luultu omistavan Oulussa sijaitsevat toimitilansa, mutta tosiasiassa noin 3,8 miljoonan ja 1,2 miljoonan euron arvoiset toimitilat omistaa Microcell Oy:n entisen toimitusjohtajan Teijo Postilan johtama MGP Services -yhtiö. Yhtiö on ostanut tilat velaksi, ja se saa niistä Microcelliltä yli 700 000 euron vuosivuokraa, jota pidetään lehden hankkimien tietojen mukaan korkeana.

Monet Microcellin työntekijät osallistuivat myös vuonna 2001 osakeantiin, jossa yhtiön osakkeet maksoivat noin viisi euroa. Saman vuoden lopussa Microcellin osakkeita myytiin kuitenkin muille henkilöille vain 0,42 sentillä eli kymmenesosalla työntekijöiden maksamasta hinnasta.

Microcellin tilinpäätöksessä noin 20 miljoonan euron kehityskulut ja muut aineettomat kulut on lehden mukaan siirretty maksettavaksi tuleville vuosille, jotta yrityksen liiketoiminta on saatu näyttämään voitolliselta.

Lisäksi lehti nostaa vielä esiin Nokia Mobile Phonesin ja Jyrki Hallikaisen välisen oikeuskiistan, jossa NMP syyttää Hallikaista sopimusrikkomuksesta.

Microcell Oy:n hallituksessa on vaikuttanut myös Harri Vatanen, joka sopi viime vuoden elokuussa pitkällisen riitansa Sonera Oy:n kanssa. Vatanen toimi myös toimitusjohtajana oululaisessa MyOrigo-yhtiössä. Vatanen jätti kuitenkin Oulun taakseen viime syksynä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?