Mobiili

Vararikkolaki jyräsi FCC:n

Julkaistu:

Yhdysvaltain tietoliikennekomissio FCC hävisi maan korkeimmasa oikeudessa pitkän juttunsa NextWave Telecomia ja vararikkolakia vastaan. Äänin 8-1 korkein oikeus päätti maanantaina, että NextWave saa pitää huutokaupassa hankkimansa radiotaajuudet, sillä konkurssilaki laki suojeli yritysjärjestelyyn ajautuneen yhtiön omaisuutta. Liittovaltio menetti jutussa 10 miljardia dollaria.
Erikoista jutussa on se, että FCC ennätti jo kertaalleen kaupata sangen laajat taajuusniput uudessa huutokaupassa moninkertaisella summalla. Kuusi vuotta kestäneen jutun viime vaiheissa FCC on taipunut maksamaan takaisin suurille teleoperaattoreille näiden miljardien suuruiset käteisosuudet.

NextWave sai 90 PCS C- ja F-lohkon lisenssiä huutokaupassa 4,7 miljardilla dollarilla 1996, mutta ei pystynyt maksamaan niitä. FCC otti takaisin taajuudet ja myi ne uudelleen 2001. Prosessin aikana taajuudet ovat suurelta osalta olleet vailla käyttöä.

NextWave on nyt vapaa tekemään taajuusomaisuudellaan mitä tahtoo. Se voi joko myydä ne suoraan tai partneroitua jonkin suuren, kipeästi taajuuksia tarvitsevan operaattorin kanssa. Spekulaatioissa ensisijaisena ostajana tai partnerikumppanina pidetään Verizon Wirelessia, joka olisi maksanut 9 miljardia dollaria osasta NextWaven kaistaa.

Koko prosessin ajan NextWave on sijoittanut varovasti myös varsinaisen toiminnan aloitteluun. Se on suuntautunut cdma-tekniikkaan ja eräs sen suurista sijoittajista on cdma-tekniikan äiti, Qualcomm. Tämä näyttää tekevän Verizonista ainoan varteenotettavan yhteistyökumppanin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

FCC sai uushuutokaupassa 15,8 miljardia dollaria Verizonilta, Cingular Wirelessilta, VoiceStreamiltä and AT&T Wirelessilta taajuusnipuista, joista NextWave oli suorittanut vain 500 miljoonaa dollaria.

Välillä FCC onnistui rakentamaan kompromissiratkaisun, jossa NextWave olisi saanut viisi miljardia dollaria ja luopunut taajuuksista. FCC olisi voinut kerätä liittovaltion kassaan sitten toisintohuutokaupan tulot ja valtio olisi jäänyt kymmenisen miljardia voitolle. Kongressissa päätös kuitenkin koettiin epäoikeudenmukaiseksi eikä kongressi suostunut myöntämään varoja siihen.

Kommentit

    Näytä lisää