Mobiili

Kännykkäpiipytys muuttuu musiikiksi

Julkaistu:

Musiikki- ja tietokonemaailmasta tuttu musiikkisyntetisaattori on tullut nyt myös matkapuhelinmaailmaan. Samalla kännyköiden äänimaailma leviää soittoäänistä ja näppäinäänistä myös varsinaiseen sisältöön. Myös mobiilipelien äänitehosteet saavat lisää potkua.
Uusimmat kännykkämallit sisältävät syntetisaattorin, joka pystyy soittamaan polyfonista eli moniäänistä musiikkia. Tämä tarkoittaa sitä, että laite voi soittaa yhtä aikaa neljää tai useampaa eri nuottia.

Esimerkiksi Nokian 3510, jonka yhteydessä Nokia on voimakkaasti tuonut polyfnista ääntä esiin, pystyy soittamaan yhtä aikaa neljää eri nuottia. Tehokkaimmat syntetisaattorit voivat soittaa 32 eri nuottia yhtä aikaa.

Polyfoniset äänet kuulostavat oikealta musiikilta varsinkin kun niissä käytetään SP MIDI -protokollaa. Lyhenne tulee sanoista scalable polyphony musical intrument digital interface. Tämä digitaalisen musiikin määrittelykielen uusi versio on tarkoitettu nimenomaan kännyköille ja kämmeköille, joiden muisti- ja suorituskapasiteetti on rajallinen. Se antaa kappaleen säveltäjälle tai sovittajalle mahdollisuuden valita millä tavalla musiikkia "kutistetaan" silloin jos laitteen soitin ei pysty toistamaan kaikkia nuotteja samaan aikaan.

Ilman skaalausominaisuutta olevat midi-tiedostot kadottavat osan soundistaan sattumanvaraisesti ja sen takia niiden esitys voi kärsiä paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useita vaihtoehtoja

Polyfoninen ääni löytyy seuraavista markkinoilla olevista tai pian markkinoille tulevista nokialaisista puhelinmalleista: 3510, 3585, 3590, 6610, 7210 ja 7650. SonyEricssonilla kehitys kulkee samaan suuntaan. Sen malleista ainakin T300 ja P800. Siemensin CL50 ja C55 soittavat moniäänisesti. Kaikki suurimmat valmistjat ovat luvanneet tukea polyfonista ääntä tämän vuoden aikana markkinoille tulevissa malleissaan.

Uuden sukupolven äänisyntetisaattorit muuttavat soittoäänibisneksen luonnetta merkittävästi, sillä midi-tiedostoja voi luoda kuka vaan ja niitä voi ladata netistä tai lähettää edelleen. Soittoäänistä tai -äänityksistä tulee tavallisia tiedostoja, jotka voidaan ladata puhelimeen, mms- tai wap-yhteyden, Bluetoothin tai vaikka kaapelin kautta. Sen sijaan sms-kanavassa niitä ei voi jaella vaikka niitä voi sitä kautta tilata.

Jo nyt soittoäänibines on kasvanut miljardiluokkaan ja uuden tekniikan myötä sen kasvun uskotaan kiihtyvän. Internetistä tuttu tekijänoikeuksien valvomisen vaikeus tulee vastaan myös mobiilissa digitaalisessa sisällössä. Digitaalisten tekijänoikeuksien hallintaan onkin kehitetty menetelmiä, jotka muun muassa estävät copyright-materiaalin alaisen viestin elelleenlähettämisen mms-palvelussa.

Kommentit

    Näytä lisää