Komissio tiukkana - Mobiili - Ilta-Sanomat

EU ei suostu helpottamaan 3g-lisenssiehtoja

Euroopan Komissio ei aio helpottaa eurooppalaisten teleoperaattorien kolmannen sukupolven matkapuhelinlupaehtoja. Komissio myös muistuttaa, että se ei aio sallia myöskään kansallisten umts-lupaehtojen lievennyksiä.

6.6.2002 14:51

Lehdistöön vuotaneen Komission muistion mukaan kansallisten umts-ehtojen ja -hintojen lievennykset ovat pannassa, vaikka operaattorit maksoivat luvista kaikkiaan noin 110 miljardin euron hinnan, eikä juuri euroakaan ole vielä saatu takaisin, Financial Times kirjoittaa.

Operaattorit ovat pyytäneet Komissiota myös jatkamaan umts-lisenssien voimassaoloaikaa, koska esimerkiksi 3g-puhelimia ei ole vielä tullut saataville. Komission muistion mukaan lisenssiaikojen jatkamisella olisi kuitenkin vain suhteellisen vähän vaikutusta teletoimialan uskottavuuteen esimerkiksi alan rahoittajien silmissä.

Yleisiä ehtoja voi lieventää

Muistio arvioi, että Euroopan teleala kasvoi viime vuonna 10 prosentin tahtia 224 miljardiin euroon - enemmän kuin useimmat muut toimialat.

Se kuitenkin kannustaa kansallisia viranomaisia helpottamaan yleisemmällä tasolla 3g-palvelujen käyntiinlähtöä, koska niiden avulla on mahdollista luoda kokonaan uusia markkinoita uudenlaisille palveluille.

Muun muassa ranskalainen Alcatel SA on kertonut operaattorien pyrkivän neuvottelemaan 3g-laitteistohankintojen hinnat alemmalle tasolle. Ruotsalainen Ericsson AB on kuitenkin lehtitietojen mukaan kiistänyt, että operaattorit olisivat kääntyneet asiassa ainakaan sen puoleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?