Vaihtuuko ykkösmobiilioperaattorin valtikka? - Mobiili - Ilta-Sanomat

Venäjän it-teollisuus ja mobiilimarkkinat rajussa kasvussa

Julkaistu: 5.6.2002 7:34

Venäjä odottaa it-teollisuutensa kaksinkertaistuvan vuoteen 2005 mennessä. Samalla maan kännykänkäyttäjien määrä kasvaa kolminumeroisin prosenttiluvuin. Myös internet-kansan luvut ovat kovassa nousussa.

Viestintäministeri Leonid Reimanin mukaan Venäjä uskoo it-teollisuutensa arvon kaksinkertaistuvan nykyisestä 3,4 miljardin euron arvosta vuoteen 2005 mennessä.

Samaan aikaan internet-käyttäjien määrä kasvaa kovaa vauhtia: viime vuonna kasvu oli 39 prosenttia ja käyttäjien määrä 4,3 miljoonaa. Vuoteen 2005 mennessä internet-käyttäjien määrän uskotaan kahdeksankertaistuvan.

Teollisuusohjelmia "vanhaan malliin"

Hallitus pyrkii avittamaan maan teollisuutta kunnianhimoisella kahdeksan vuoden ja 2,6 miljardin euron ohjelmalla. Se sisältää erityisverosäädöksiä it-alan yrityksille, lakeja intelluktuaalisen omaisuuden suojaamiseksi, viennin tehostamistoimia sekä e-hallinnointiin valmistautumisen.

Kännykänkäyttäjiä silti vielä vähän

Viime vuonna Venäjän mobiilimarkkinat kasvoivat 231 prosenttia. Tänä vuonna kasvun odotetaan olevan maltillisempaa. Reiman uskoo käyttäjien määrän "vain" kaksinkertaistuvan 14-15 miljoonaan käyttäjään.

Matkapuhelinkäyttäjien määrän kasvun takana on venäläisen peruskuluttajan käytettävissä olevien tulojen kasvu sekä jopa 37 prosentilla halventuneet matkapuhelujen hinnat.

MTS vaikeuksissa

Venäjän suurimman matkapuhelinoperaattorin Mobile Telesystemsin (MTS) tilaajamäärä Moskovan ulkopuolella oli yli kaksinkertaistunut 1,44 miljoonaan käyttäjään vuoden ensi vartin aikana.

Samaan aikaan kuitenkin sen arpu (average revenue per user) oli laskenut kuluttajien hintatietoisuuden kasvun myötä. MTSn voitto vartilla oli pudonnut aiemmasta 47 miljoonaan euroon ja liikevaihto 265 miljoonaan euroon.

MTS on viime aikoina keskittynyt kasvattamaan käyttäjäkuntaansa Moskovan ulkopuolelta, koska siellä sen kasvu on miltei pysähtynyt.

Vimpelcom porskuttaa

Venäjän toiseksi suurin mobiilioperaattori Vimpelcom on puolestaan lisännyt käyttäjäkuntaansa 550 000:lla vuoden ensi vartin mittaan. Uusista tilaajista pääosa on moskovalaisia.

Vimpelcomin tilaajien määrä on 2,66 miljoonaa, joista 2,38 miljoonaa on sen Moskovan ydinverkon alueella.

Yritys myös ylitti tulosodotukset, kun sen ensi vartin nettovoitto nousi 30 miljoonaan euroon ja liikevaihto 155 miljoonaan euroon.

Myös kiinteät puhelinverkot kasvussa

Venäläinen lankaverkko-operaattori Svyazinvest suunnittelee kasvattavansa tilaajakuntaansa tänä vuonna 2,4 miljoonalla uudella käyttäjällä.

Viime vuonna uusia linjoja asennettiin 1,9 miljoonaa. Ensi vuonna määrän uskotaan olevan kolme ja vuonna 2004 neljä miljoonaa. Tällä hetkellä noin 5,5 miljoonaa venäläistä kotitaloutta odottaa saavansa lankapuhelinliittymän.