Mobiili

Poliisi: Mobiilioperaattorit osavastuuseen bittirahaan liittyvissä rikoksissa

Julkaistu:

Sisäasiainministeriön poliisiosasto esittää viestintämarkkinalain luonnokseen muutosta, joka velvoittaisi teleoperaattorit taloudellisesti osallistumaan rikostentorjuntaan langattomassa toimintaympäristössä - jos ja kun ilmenee esimerkiksi häiriköintiä ja bittirahan anastamista.
Viime perjantaina jätetyssä lausunnossa korostetaan mobiilioperaattorien vastuuta rikosten selvittelyssä ja torjunnassa, kun kehitetään esimerkiksi langattomia maksupalveluja.
Langattomien maksupalvelujen lanseeraus on poliisijohdon suunnalla kuulostanut pikemminkin lisääntyviltä turvariskeiltä ja teknisesti entistä vaikeammin jäljitettäviltä raharikoksilta.
Valtion korvattava operaattoreille
Nykyisen pakkokeinolain pykälien mukaan valtion on korvattava puhelinoperaattoreille rikosten selvittelystä aiheutuvat kulut. Kohtuullisellakin velotuksella viestiliikennetietojen hankinnasta on poliisille aiheutunut ikävä taloudellinen rasite.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mobiililaitteilla tehtyjen rikosten määrä on jyrkässä kasvussa, ja operaattorien lokitiedoista ja muista poliisin teleoperaattoreilta tilaamista tiedoista ja palveluista kertyy vuositasolla laskua vajaat 1,4 miljoonaa euroa.
Laskutus kohdistuu poliisin käyttövaroihin, samaan suureen kassaan, josta maksetaan muun muassa kalusto- ja kiinteistökulut sekä palkat.
Palvelun ilmaisuus ei motivoisi operaattoria
- Emme tosin esitä sellaistakaan mallia, että näiden tietojen pitäisi olla ilmaisia viranomaisille. Kokemus on osoittanut, että se huonontaa palvelua, kommentoi ylikomisario Risto Karhunen Sisäministeriön poliisiosaston poliisitoimintayksiköstä.
Ongelmaa mobiilirikosten selvittämiskulujen jaosta on yritetty ratkaista EU-tasolla valitettavan laihoin tuloksin. Espanjassa toteutettu kokeilu ilmaisesta tiedonluovutuksesta heikensi operaattorien palveluhalukkuutta.
Säpon kaltaista esitystä mietittiin myös Suomessa
Ruotsalaistietojen mukaan Ruotsi suojelupoliisi Säpo valmistelee lakimuutosta, joka sälyttäisi matkapuhelinoperaattoreille osan poliisitutkimusten kustannuksista. Karhusen mukaan ruotsalaispoliisi on tekemässä mielenkiintoisen esityksen, jota myös Suomen poliisijohto pohti jo viime vuoden lopulla, mutta ei esittänyt asiasta lausuntoa.
- Jos laki toimii Ruotsissa, voimmehan sitä seurata, hän toteaa.
Suomessa viimeistään syksyllä voimaan astuva viestintämarkkinalaki saattaa kuitenkin ehtiä ennen Ruotsia. Ruotsi ja Suomi ovat hyvin samankaltaisessa tilanteessa, paitsi että Suomessa poliisilla on Ruotsia vähemmän rahaa käytössään - eikä luvassa ole lisäystä.
Vasta lausunnolla kiertänyt viestintämarkkinalakiluonnos sisältää entisen malliset pakkokeinopykälät poliisin kuunteluoikeudesta ja tietojen saannista. Myöskään rikosten selvittelystä aiheutuvien kustannusten jakamista ei laissa vielä ole määritelty uudelleen.
Poliisi haluaisi nyt lakiin kirjattavaksi palveluoperaattorin osavastuun rikosten torjunnassa ja selvityksessä.

Kommentit

    Näytä lisää