Uhka kännyvalmistajille? - Mobiili - Ilta-Sanomat

3G viivästyy Aasiassa ja Euroopassa

3G-teknologian eteneminen näyttää kokevan uusia vastoinkäymisiä. Koko telesektorin uskottavuus on tiukilla, kun uusien teknologioiden käyttöönotto näyttää kerta kerran jälkeen viivästyvän.

29.4.2002 7:01

Viime viikolla mm. japanilainen J-Phone virallisesti siirsi 3G-palvelujensa avaamisen joulukuuhun kesäkuusta.

Myös Etelä-Korean SK Telecom kertoi viivästyttävänsä 3G:n avaamista aina vuoteen 2004 asti. Suurin syy tähän on se, että asiakkaat Japanissa eivät ole osoittaneet juuri minkäänlaista kiinnostusta NTT DoCoMon 3G-palveluja kohtaan.

Puolassa paikalliset lainsäätäjät suostuivat siirtämään umts-palvelujen avaamisen vuoden 2005 tammikuuhun Puolan kolmen 3G-luvan saaneen teleoperaattorin pyynnöstä. Näiden mielestä on liian aikaista investoida 3G:hen, varsinkin kun infra ei vielä ole valmis.

Myös amerikkalaiset operaattorit ovat lykänneet omien 3G-verkkojensa avaamista. Verizon Wireless avasi verkkonsa vasta tämän vuoden tammikuussa aiotun viime vuoden joulukuun sijaan, WirelessWeek kertoo.

Teleoperaattorit pulassa, pian muutkin

Teleoperaattorit investoivat haluttomasti verkkoihin, kiitos heikon taloudellisen tilanteensa. Monet operaattorit horjuvat velkataakkansa alla sijoitettuaan enemmän kuin tohtori määrää umts-lisensseihin. Kaikki eivät ole voineet käydä valtion ja niinikään veronmaksajien rahahanoilla, kuten kotoinen Soneramme tilanteen korjaamiseksi.

Tilanne saattaa aiheuttaa ongelmia myös matkapuhelin- ja -verkkovalmistajille. Molemmat ovat odottaneet 3G:stä pelastusta hiipuviin kännykänmyyntilukuihin. Mikäli operaattorit eivät tilaa korvaavia verkkoja, nousu jää verkkovalmistajilla odottamaan tulevaa ja kännyvalmistajat puolestaan hikoilevat uusien puhelimien kanssa, joita asiakkaat eivät voi käyttää, kun verkot puuttuvat.

Se merkitsee myös sitä, etteivät 3G-puhelimet käy kaupan, vaan maatuvat varastoon ja puhelinmyynti laskee toista perättäistä vuotta.

I

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?