Tekesiltä rahoitusta mobiilitutkimukselle

CAPNET- eli Context-aware Pervasive Networking -tutkimusohjelman perustutkimushanke on valittu Teknologian kehittämiskeskuksen NETS ? Tulevaisuuden verkot -teknologiaohjelman yhdeksi kärkihankkeeksi kovan kilpailun jälkeen.

25.4.2002 14:51

CAPNET-ohjelmalle on myönnetty rahoitusta tässä vaiheessa kaikkiaan 1,6 miljoonaa euroa. CAPNET-ohjelman johtajana toimii TkT Jaakko Sauvola. CAPNET on osa Mobile Forumin UBI-ohjelmaa (ubiquitous computing), joka koostuu perustutkimus-, soveltavista ja yrityshankkeista. UBI-ohjelman tavoitteena on luoda pohjaa uusille teknologian mahdollistajille, uusille mobiilipalveluille sekä liiketoiminnalle.

Informaatioteknologioiden tutkimuksen uudeksi painopistealueeksi ovat selvästi nousemassa käyttöympäristöstä tietoiset kaikkialla läsnä olevat mobiilitekniikat. Niillä kehitetään teknologiaa uusille vuorovaikutteisille mobiilipalveluille, jotka mukautuvat käyttäjän profiilin ja kulloisenkin käyttöympäristön tarjoamien resurssien mukaan tilanteeseen sopiviksi. Kyse on yhdestä lähitulevaisuuden lupaavimmista uusista liiketoiminta-alueista.

Arkipäivä helpottuu

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten arkipäivän hallinta helpottuu huomattavasti: esimerkiksi matkapuhelin huomaa, jos käyttäjä on unohtamassa jonkin tärkeän tapahtuman, jolloin se muistuttaa tätä tilanteeseen sopivimmalla tavalla.

Puhelin voi myös etsiä sopivimman vapaan parkkiruudun ruuhkaisessa kaupungissa tai tietyn tuotteen matkan varrella olevista liikkeistä ja opastaa käyttäjän sinne. Matkapuhelimen käyttämät sovellukset voivat olla muun muassa kalentereita, paikannuspalveluita ja esimerkiksi erilaisia yritysten tarjoamia palveluita.

Tutkimusohjelmassa on mukana kolme Oulun yliopiston tutkimusryhmää: MediaTeam Oulu, Älykkäiden järjestelmien ryhmä ja Human-Computer Interaction -ryhmä. Lisäksi mukana on omalla rahoituksellaan kaksi ulkomaista tutkimusryhmää (Marylandin yliopiston Institute for Advanced Computer Studies Yhdysvalloista sekä Linköpingin yliopisto Ruotsista).

CAPNET-kärkihankkeessa on mukana koti- ja ulkomaisia yrityksiä, kuten CCC, Hantro, IBM, NetHawk, Nokia ja Sonera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?