"Ei otsaa valittaa Venäjälle" - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomalaiset operaattorit ylittävät Venäjän rajan

Julkaistu: 4.4.2002 14:46

Häly venäläisen matkapuhelinoperaattorin tehonylityksistä raja-aluella Nuijamaan, Konnunsuon ja Vaalimaan suunnalla on tutkimuksissa osoittautunut varsin putkinäköiseksi naapurin syyllistämisyritykseksi.

Viestintäviraston kaakkoisrajan pinnassa tekemät gsm-kenttien mittaukset ovat osoittaneet, että kaikkiaan viittä 19:stä kanavasta ajatetaan sallitun maksimin yläpuolella.

Jotkut sekä suomalaisista että venäläisistä operaattoreista ovat kääntäneet namikat kaakkoon ja ajoivat kenttäänsä tukiasemilta sallitun ylittävillä tehoilla.

- Ei meillä tämän jälkeen ole otsaa mennä valittamaan venäläisille, kommentoi Viestintäviraston radiotarkkailun päällikkö Petteri Jokela.

Oma pesä ei ole puhdas

Alueella suoritettiin mittauksia moskovalaisesta MTS-matkapuhelinoperaattorista tehtyjen valitusten takia. Kolmea taajuuskanavaa käyttävän MTS:n väitettiin siepanneen gsm-puhelimia omaan kenttäänsä Suomen puolella. Jokelan mukaan MTS:n kenttä tunkeutuu Suomen puolelle noin seitsemän kilometriä.

- Mittauspisteissä myös suomalaisoperaattorien, Sonera Oyj:n ja Radiolinja Oyj:n kentät olivat voimakkaat, toisen näistä ylittäessä tehomaksimit, Jokela huomauttaa.

Jokelan mukaan valittaminen Venäjälle voisi merkitä ongelmia myös suomalaisille operaattoreille, joiden voimakkaat kentät tunkeutuvat Venäjälle.

Hänen mukaansa Viestintävirasto ei aio ainakaan välittömästi vaatia muutoksia operaattorien käyttämiin tehoihin.