Yli 600 000 euroa - Mobiili - Ilta-Sanomat

TTKK tutkii Tekes-rahoilla optista tietoliikennettä

Tampereen teknillisen korkeakoulun (TTKK) optoelektroniikan tutkimuskeskus, ORC on saanut mittavan rahoituksen Tekesiltä.

3.4.2002 15:48

Tämän vuoden alussa käynnistynyt Elektroniikan miniatyrisointi, ELMO -teknologiaohjelma, on myöntänyt ORC:n kahdelle hankkeelle rahaa yhteensä 630 000 euroa (noin 3,7 miljoonaa markkaa) tälle vuodelle.

Suurin osa ORC:n saamasta rahoituksesta myönnettiin TORCH -tutkimushankkeelle, joka keskittyy optiseen tietoliikenteeseen soveltuvan lähettimen perustutkimukseen ja kehittämiseen. Projekti sai 540 000 euroa tälle vuodelle. Hanke on kolmivuotinen.

Toinen kuituoptiseen tietoliikenteeseen keskittyvä hanke, VIOLA, sai sekin 90 000 euroa.

- Nämä rahoituspäätökset tukevat ultranopean tietoliikenteen ja uusimman puolijohdeteknologian yhteensovittamista ja osoittaa, että Tekesillä on kyky reagoida nopeasti ja päättäväisesti strategisten alojen kehittämiseen Suomessa, sanoo ORC:n johtaja, professori Markus Pessa.

Lasereita ja peilejä

ORC tutkii muun muassa gallium arsenidi -pohjaisia lasereita, kvanttimekaanisia peilejä ja täysoptisia modulaattoreita tietoliikenteen tärkeimmille aallonpituuksille.

Toinen keskeinen haaste on kehittää tekniikka, jolla valolähteen spektri silvotaan erittäin kapeiksi aallonpituuskaistoiksi ja ajetaan kuitujärjestelmän eri kanaville. Tavoitteena on tehdä tulevaisuudessa tiedon valtaväylistä niin nopeita ja halpoja käyttää, että esimerkiksi videoita voi vaivatta ja viiveettä katsella kotipäätteeltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?