Gps-teknologia voi vastata kiristyviin työvalvontasäädöksiin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Mobiilipaikannus ratkaisi työturvaongelman

Julkaistu: 15.3.2002 7:11

Stora Enso Oyj on ratkaissut MobiNexT-seurantasovelluksella valvonta- ja työturvallisuusongelmansa laajalla alueella Pohjois-Suomea. Kyseessä on viranomaisten puolelta ennakkoratkaisu, jossa metsätyön esimiesvalvontavastuu uskotaan paikannustietojärjestelmälle.

MSLocationin gps-seurantajärjestelmä täyttää lainkirjaimen esimiesportaalle asetusta työn valvontavastuusta. Mobiiliratkaisu paitsi vapauttaa metsäyhtiön henkilökunnan viikonlopputöistä, se viranomaisten mielestä lisää työturvallisuutta.

- Olemme saaneet työturvallisuusviranomaisilta hyväksynnän mobiilipaikannusjärjestelmälle, jossa esimerkiksi lauantaityötä tekevät metsurit ilmoittavat työhöntulostaan ja poislähtemisestään paikannuspuhelimella. Miesten sijainti on koko ajan selvillä valvontaterminaalissa, kertoo Stora Enso Metsän työsuojelupäällikkö Ahti Äikäs.

Uusi valvontavelvoite kääntyi eduksi

Äikkään mukaan vuodenvaihteessa voimaan astunut työturvallisuuslain asetus puunkorjuutyön turvallisuudesta velvoittaa työnjohdon pitämään yhteyttä yksin työskentelevään työntekijään. Ongelma syntyi siitä, että yhtiön sopiessa toimihenkilöidensä työajoista lauantait luvattiin jättää vapaiksi.

- Kaikkia osapuolia tyydyttävä ja meille kustannustehokas ratkaisu metsurien lauantaityön valvontaan löytyi gps-paikannuksesta, jolla on mahdollista hälyttää myös apua tapaturman sattuessa, Äikäs kertoo.

- Säästämme tässä selvää rahaa, eikä henkilöstöämme tarvitse määrätä ylitöihin, hän korostaa.

Ennakkoratkaisu työturvallisuusvalvontaan

Metsurit työskentelevät luonnonolosuhteiden mukaan myös sellaisina aikoina, jolloin paikallinen työnjohto ei ole töissä varmistamassa yhteydenpitoa. Esimerkiksi Lapin alueen metsurit ovat ottaneet järjestelmän innokkaasti ja mielenkiinnolla vastaan.

Stora Enso Metsä otti tammikuussa Lapin puuhankinta-alueellaan koekäyttöön paikkatietoon perustuvan järjestelmän, joka huolehtii yksin työskentelevien henkilöiden turvallisuudesta puunkorjuutyössä työnjohdon ollessa vapaalla.

- Vastaavanlaista turvajärjestelmää ei ole metsäalalla Suomessa, eikä tiettävästi muuallakaan aiemmin käytetty, Äikäs lisää.

Järjestelmä perustuu MS Location Oy:n MobiNexT-seurantajärjestelmään. Metsuri lähettää tiedon työn alkamisesta sekä oman sijaintinsa Benefon Track GPS- puhelimella Stora Enson valvomon päätteelle, josta valvoja näkee metsurin sijainnin pohjoisen Suomen alueella.

Yksi valvomo riittää koko Lappiin ja Kainuuseen

Yhtiön metsurit työskentelevät laajalla alueella Oulun korkeudelta Pudasjärveltä Lapin Kittilään.

Työpäivän päätyttyä tai työmaata vaihdettaessa metsuri tekee uuden ilmoituksen työn päättymisestä tai uuden työn alkamisesta. Näin varmistutaan siitä, että yksin moottorisahalla työskentelevä henkilö on lopettanut työpäivänsä turvallisesti.

- Ilmoituskäytäntö on toistaiseksi käytössä vain lauantaina, kun työnjohto on vapaalla. Mutta hälytysvalmius toimii koko ajan, Äikäs kertoo.

Mahdollisissa onnettomuus- tai hätätapauksissa metsuri voi napinpainalluksella lähettää hätäviestin, jolloin paikan tarkat sijaintikoordinaatit ovat nähtävissä kartalla. Samalla gps-puhelin soittaa automaattisesti hätänumeroon. Pelastustoimenpiteet nopeutuvat, koska henkilön etsintöihin ei kulu aikaa.