Soneran Quamilla Saksassa 75 000 asiakasta

Sonera Oyj:n 42,8-prosenttisesti ja espanjalaisen Telefónica Móvilesin 57,2-prosenttisesti omistama saksalainen teleoperaattori Quam on onnistunut tähän mennessä hankkimaan 75 000 uutta asiakasta. Yhtiö kertoi tuoreet lukemansa Hannoverin CeBIT-messuilla.

14.3.2002 7:02

Messupuheessaan Quamin toimitusjohtaja Ernst Folgeman myönsi kilpailun olevan kovaa, mutta vakuutti uudella tulokkaallakin olevan mahdollisuuksia päästä markkinoille.

Esityksessään hän toivoi Saksan viranomaisten sallivan Saksan umts-toimiluvan saaneiden operaattorien voivan ostaa, myydä tai vuokrata verkkoja keskenään. Viranomaiset ovat jo helpottaneet ehtoja alkuperäisestä niin, että verkkoja voidaan käyttää rajoitetusti ristiin. Muun muassa Quam toimii Saksassa kilpailijoilta vuokraamissaan verkoissa.

Maisema muuttunut

Vaikka umts-maisema on muuttunut radikaalisti huutokauppojen jälkeen, kaupoissa rannalle jääneet operaattorit voivat älähtää, jos umts-ehtoja muutetaan jälkikäteen merkittävästi. Sen vuoksi kaikkien osapuolien liikkumatila on vähäinen.

Kuitenkin esimerkiksi CeBIT-messut avannut Saksan liittokansleri Gerhard Schröder toivoi puheessaan operaattorien tekevän yhteistyötä verkkojen rakentamisessa, jotta kustannuksissa voitaisiin säästää.

Lupaehtojen mukaan umts-operaattorien tulisi saada verkkonsa kattamaan neljännes saksalaisista vuoden 2003 loppuun mennessä, ja puolet väestöstä vuoden 2005 loppuun mennessä.

Quam on jo aiemmin kertonut valinneensa kanadalaisen Nortel Networksin verkkonsa yhdeksi toimittajaksi, ja toisen toimittajan se aikoo kertoa lähiaikoina. Espanjalaisten lehtitietojen mukaan toinen rakentaja on Ericsson AB.

Itsekin talousvaikeuksissa kamppaileva Nortel rahoittaa lehtitietojen mukaan Quamin verkonrakentamista 230 miljoonan dollarin lainalla. Koko kaupan arvo on noin 250 miljoonaa dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?