Viranomainen maksaa tietopyyntöjen kulut teleyrityksille

Viranomaisten ja teleyritysten välisten tietopyyntöjen korvausperiaatteita halutaan selventää. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa, että viranomaiset saisivat ilmaiseksi teleyritysten tiedot sellaisina kuin ne ovat teleyrityksellä oman toiminnan takia. Jos tietoja täytyy jollakin tavalla muokata, viranomainen maksaa muuttamisen aiheuttamat kulut.

12.3.2002 11:49

Viranomaiset voivat tarvita teleyritysten tilaajatietoja, telelaitteita ja -palveluita tehtäviensä hoitamista varten. Palveluja käyttävät muun muassa palo- ja pelastusviranomaiset, rajavartiolaitos, poliisi ja tulli.

Esityksen mukaan viranomaisen tulisi korvata teleyritykselle järjestelmien, laitteistojen ja ohjelmistojen hankkiminen, käyttö ja ylläpito, jos kustannukset johtuvat vain viranomaisten tarpeista. Viranomainen olisi korvausvelvollinen myös silloin, kun se määrää teleyrityksille erityisiä toimenpiteitä.

Viranomainen maksaisi järjestelmän, jonka se tarvitsee teletietojen vastaanottoon ja käsittelyyn. Myös järjestelmän liittäminen televerkkoon kuuluu viranomaisen maksettavaksi.

Työryhmä esittää, että uudet säännökset sisällytetään lakiin viestintälainsäädännön uudistamisen yhteydessä. Säännöksissä määriteltäisiin myös, miten teleyritysten tulee varustaa televerkkonsa ja -palvelunsa viranomaisten tarpeita varten.

Liikenne- ja viestintäministeriö asetti viranomaisten telepalveluiden korvaustyöryhmän viime vuoden huhtikuussa. Tehtävänä oli selvittää nykyinen telelaitteiden ja –palveluiden korvauskäytäntö sekä näiden kehittämistarpeet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?