"Liian massiiviset käyttöjärjestelmät" - Mobiili - Ilta-Sanomat

3G-tulevaisuus epävarmuutta täynnään

3G puhuttaa yhä Cannesin messujen jälkeenkin. 3G:n käyttöönotossa on vielä paljon viime hetken epävarmuustekijöitä alkaen teknisistä ongelmista ja päätyen palvelujen ja päätelaitteiden - siis puhelinten - puuttumiseen. Käyttäjillekin 3G saattaa muodostua alkuun pettymykseksi.

1.3.2002 7:15

Cannesin 3GSM-messujen jälkiyhteenvetona Wireless Week kertoo sekä alan teollisuuden että analyytikkojen olevan huolissaan umtsin kehityksen tilasta.

- Voice over IP (VoIP) ei toimi, koska ei ole mitään tapaa priorisoida paketteja (data-), kun linja on täynnä, langattoman alan konsulttiyritys LCC:n pääjohtaja Tom Faulders kertoi. - Vasta IP versio numero kuusi tarjoaa tämän mahdollisuuden, mutta se ei ole vielä valmis. Käytännössä se tarkoittaa sitä että esimerkiksi gprs-infrastruktuuri käsittelee ääntä tärkeämpänä kuin dataa. Tällä pyritään siihen, ettei menetettäisi osia puhelinkeskusteluista.

Liian massiiviset käyttöjärjestelmät

Accessin pääteknologiajohtaja Tomihisa Kamada kyseenalaisti 3G-matkapuhelinten kehittelyn peruslähestymistavan.

- Käyttöjärjestelmän pitää olla pajon kompaktimpi (kuin PocketPC tai Symbian), jotta se antaisi käyttäjälle hyvän käyttäjäkokemuksen pienellä virrankulutuksella, Kamada väitti.

Peitto-ongelmat

Lisäksi koko 3G-infrastruktuuri tulee aiheuttamaan käyttäjille ongelmia. Aluksi peittoalueita tulee olemaan vain isoimmissa kaupungeissa, joiden ulkopuolella ensin vajotaan gprs- ja sitten jopa tavanomaiseen 2G-yhteyteen. Tämä ei tule tarjoamaan käyttäjälle niitä kokemuksia datasiirrosta, mitä hän haluaa.

Perusasemien lisäksi 3g-verkot tarvitsevat myös pieniä mikrolähetinasemia ja vielä pienempiä pikoasemia, jotta yhteyksien latenssiongelmat saadaan poistettua. Kestää siis aikansa, ennenekuin riittävän kattavat ja viipeettömät verkot saadaan rakennettua varsinkin kun muistaa, millaisten velkataakkojen kanssa operaattorit jo ennestään painivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?