Muistihirmu gps/gsm-paikannukseen - Mobiili - Ilta-Sanomat

Garmin NavTalk haastaa Benefon Esc!:n

Erityisesti merenkulun paikannusteknologiaan erikoistunut amerikkalainen Garmin-yhtymä tuo markkinoille päällepäin erehdyttävästi Benefon Oyj:n Esc!-paikanninpuhelinta muistuttavan gsm/wap/gps-puhelimen, NavTalkin, jonka sisältä muistia löytyy ennätysmäärä.

27.2.2002 8:44

Ominaisuuksiensa puolesta Garmin NavTalk on valmis haastamaan suomalaisen kilpakumppaninsa. Sen ram-muistitila on peräti kahdeksan kertaa suurempi kuin Esc!:ssä. Esc!:n käyttömuisti on vain kaksi megatavua, kun se NavTalkissa on 16 megatavua. Tämä tuntuu jo käytettävyydessä.

Lisänä laitteessa on myös wap-selain normaaliin internet-käyttöön. Laitteen valmiusaika on 300 tuntia ja puheaika kahdeksan tuntia.

Päätteelle satoja neliökilometrejä karttaa

NavTalkin karttaohjelmat ladataan cd-romilta suoraan päätelaitteeseen. Garmin on kehittänyt paikantimeensa kevyesti karttoja siirtelevän sekä varsin näppärästi tarkentelevan vektorigrafiikan. Omat paikkakoordinaattinsa laite lähettää sms-viestinä.

- Kerralla laitteeseen sopii esimerkiksi puolet Ruotsista, kertoo Garmin suomalaisedustaja, toimitusjohtaja Tony Malmström NavCor Oy:stä.

Tätä nykyä myös Esc! voi käyttää rompulta tai internetistä ladattavia karttoja. Rompulta ladattavat kartat kattavat alueet Etelä-Ruotsista etelään ja internetin kautta ladattavat myös Pohjois-Euroopan Suomi mukaanlukien, kertoo Benefonin tiedottaja Teija Järvelä. Karttatietoa Esc!:n kahden megatavun muistitilaan sopii yhdestä kuuteen neliömetriä.

Kilpailukykyinen hinta

Hinnoittelunsa puolesta NavTalk nyttäisi tähtäävän tiukkaan kilpailuun muiden gps/gsm-paikanninkehittäjien kanssa. Hinnoittelu haastaa lähinnä juuri Benefon Esc!:n.

- NavTalk tulee markkinoille kuukauden kuluessa. Hinta tullee olemaan aika lailla sama eli noin 1 100 euroa joka puolella Eurooppaa, Malmström sanoo.

Yhdysvaltaisen Garminin mallistossa on parisenkymmentä pientä gps-paikanninta merellä, maastossa ja maanteillä liikkumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?