Tutkimus: Wlan ahmii 64 prosenttia 3g-markkinoista

Selvitykset langattoman laajakaistan, wlanin ja kolmannen sukupolven 3g-ratkaisujen kilpailuasetelmasta käy kuumana. Tuoreimman tutkimuksen mukaan wlan haukkaa peräti 64 prosenttia 3g-ratkaisujen liikevaihdosta seuraavan neljän vuoden aikana.

26.2.2002 11:48

Tutkimuslaitos ARCchartin tutkimuksen mukaan wlanin (Wireless Local Area Network) voittokulku etenee sitä vauhtia, että siitä on tulossa todellinen uhka 3g-ratkaisuihin investoinneille operaattoreille.

Etenkin pienet ja keskisuuret yritykset ovat parhaillaan rakentamassa langattomia yhteyksiä nykyisiin lankaverkkoihinsa. Myös julkiset wlan-verkot lentokentillä ja muissa liikenteen solmukohdissa yleistyvät nopeasti. Kun wlan lisäksi pystyy parhaimmillaan 11 megabitin sekuntinopeuteen eli 10-kertaiseen 3g-ratkaisujen siirtonopeuteen, ARCchart ennustaa wlanin kasvavan pääratkaisuksi myös valtavirran valinnoissa.

Wlan kasvaa pc-maailmasta

Sylimikrojen suosio edistää tutkimuslaitoksen mukaan wlan-ratkaisun voittokulkua. Esimerkiksi IBM, Toshiba ja Sony toimittavat jo integroidulla wlan- Wi-Fi -teknologialla varustettuja mikroja. Tämä lisää loppukäyttäjien wlan-tuntemusta ja nostaa wlan-ratkaisujen kysyntää, ARCchart päättelee.

Lisäksi 3g-ratkaisujen viivästyminen on avannut wlan-ratkaisuille läpimurtomahdollisuuden.

Yhtiö arvioi vuonna 2006 jo 30 prosentin ennustetuista 3g-yrityskäyttäjistä ja viiden prosentin kuluttajista käyttävän wlan-verkkoja 3g-verkkojen sijaan. Tämä määrä vastaa vähintään 12 prosenttia ennustetusta 3g-liikevaihdosta.

Monioperaattorit tulevat

Yritys ennustaa wlan-markkinoiden kuitenkin muuttuvan merkittävästi nykyisestä.

Jos kannettavat wlan-laitteet yleistyvät nopeasti, nykyisten liikennepaikkojen omistajat ryhtyvät tarjoamaan wlan-yhteyksiä itse sen sijaan, että ostaisivat verkkopalvelut nykyiseen tapaan ulkoisilta operaattoreilta.

Lisäksi kourallinen lähinnä eurooppalaisia operaattoreita on nyt ryhtymässä tarjoamaan julkisten tilojen yhdistettyjä wlan- ja gsm-dataverkkoratkaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?