Johtava maailmantalous 2010 - Mobiili - Ilta-Sanomat

Erkki Liikanen: Tähtäin laajakaistaan, 3g-odotukset ylioptimistisia

Euroopan Unionin komissio on nostanut nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamisen lähivuosien ydinkohteekseen. Päätöksellään EU pyrkii vauhdittamaan tietoverkkojen käyttöönottoa ja nostamaan Euroopan maailman johtavaksi taloudeksi 2010 mennessä.

15.2.2002 12:51

Laajakaistan valinta tarkoittaa samalla kolmannen sukupolven umts-matkapuhelinverkon sysäämistä sivuraiteelle. EU on arvioissaan katsonut, että sen läpimurto saattaa tapahtua vasta vuonna 2005, Reuters kirjoittaa. Vielä vuosi sitten Komissio kannusti kaikkia tukemaan 3g-ratkaisuja.

Unionin tietoliikennekomissaari Erkki Liikanen myöntää Komission muiden mukana arvioineen 3g-ratkaisujen yleistymisen liian optimistisesti.

Olimme innoissamme teknologiasta, mutta emme kiinnittäneet riittävästi huomiota hyvien sisältöjen kehittämiseen. Nyt meidän on opittava virheistämme, Liikanen huomauttaa.

Hintataso jarruttaa

Liikanen pitää laajakaistaratkaisujen hintatasoa edelleen liian korkeina; hän arvioi laajakaistan vain kuusiprosenttisen levinneisyyden Euroopassa selittyvän pitkälle korkeilla hinnoilla.

- Pelkkä internet-yhteys ei riitä, vaan on huomioitava myös yhteyden laatu. Tässä asiassa laajakaista tulee olemaan ydinkysymys, Liikanen arvioi.

Tutkimuslaitos GartnerG2:n tuoreen tutkimuksen mukaan laajakaistan levinneisyys eurooppalaisissa kotitalouksissa oli vain 2-3 prosenttia, kun Yhdysvalloissa se on 13 prosenttia.

Komissio esittelee uuden verkkotalouden strategiansa EU:n Barcelonan kokouksessa Espanjassa maaliskuun 13.-14. päivänä. Raportti yrittää myös edistää tietoverkkojen turvallisuutta, verkkokauppaa ja julkisten palvelujen ja toimintojen siirtämistä internetiin.

Teknologiat kilpailemaan

EU pyrki jo vuosi sitten edistämään "viimeisen mailin" ongelmaa eli vauhdittamaan nopeiden yhteyksien saamista loppukäyttäjille saakka. Hanke on kuitenkin edennyt hitaasti.

Liikasen mukaan Komissio pyrkii kiihdyttämään kilpailua eri yhteysmuotojen kuten kaapeli, digi-tv, satelliitit ja 3g-matkapuhelinverkot kesken, jotta hintataso saataisiin kuluttajaystävällisemmäksi.

Hän arvioi EU:n uuden telelainsäädännön vauhdittavan vaihtoehtoisten teknologioiden kilpailua; laki saadaan kuitenkin voimaan vasta keväällä 2003.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?