Onko BoKia Benefonin ja Nokian risteytys - Mobiili - Ilta-Sanomat

Benefon ja Bill Gates yhdessä Nokian kaatoon?

Onko BoKia Benefon Oyj:n ja Nokian Mobile Phonesin fuusiona syntyvä yhtiö? Tuskin, sillä yhtiöiden nykyisillä markkina-arvoilla mitaten se on sama kuin vertaisi kärpästä norsuun. Miksi nykyinen markkinajohtaja haluaisi vaihtaa suurilla panostuksilla synnytettyä tuotemerkkiään? Kyseessä on mitä ilmeisimmin vain väliaikainen "ärsytysbrandi", joka liittyy Nokiaan vain siltä osin, että uusi tuote tulee haastamaan markkinajohtajan.

13.2.2002 9:31

Voisiko Nokia jakautua, mutta miten se tapahtuisi? Olisiko tuloksena verkkoyhtiö ja pda-yhtiö (personal digital assistant). Miten kävisi silloin Nokian Epoc-pohjaisille kännyköille ja nykyiselle Communicatorille? Jäisivätkö ne vanhaan Nokiaan verkkotoimintojen seuraksi?

Historiasta muistuu mieleen myös tapaus Compaq Computer, joka syntyi osasta IBM Corporationin johtoa joukkoirtisanomisen seurauksena. Nokian johdossa tuskin esiintyy vastaavaa lojaliteetin puutetta isäntää kohtaan, vaikka suuret optiotulot sen kyllä mahdollistaisivat.

Nykyistä Nokiaa vaivaa joka tapauksessa suuruuden ekonomia ja sen liikkeet ovat tulleet hitaiksi kilpailijoihin verrattuna.

Bill Gates BSmartin takana?

Kaikki edellä mainittu on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Todennäköisesti mielenkiintoisista matkaviestintuotteista kertova www.bokia.net on laitettu verkkoon vain hermostuttamaan itsevarmaa markkinajohtajaa. Domainista kun tapahtuu vain uudelleenohjaus uuden tuttavuuden, BSmart Solutionsin sivuille.

Uuden sivuston takana voi hyvinkin olla Nokian uusi haastaja langattomissa laitteissa eli Microsoft Corporation tai ainakin sen perustaja Bill Gates. Uuden, avoimen käyttöliittymän nimi - BGate - ainakin kertoo siitä, että joku haluaa nimensä jäävän historian lehdille.

Sivuilta löytyvät uuden Windows CE 3.0 -käyttöjärjestelmän ja sitä käyttävien tuotteiden tuleva julkaisuaikataulu vuosineljänneksittäin vuoteen 2005 asti. Kukapa niitä näin tarkkaan tietäisi Bill Gatesia lukuunottamatta.

BSmartin esikuva on Esc!

Suomalaisen teknologiaosaamisen kannalta mielenkiintoisinta on kotimaisen Benefonin mahdollinen rooli uuden tuotteen synnyssä. BSmart-pda:ssa konkretisoituvat kaikki ne ominaisuudet, joita Benefonin toimitusjohtaja Jorma Nieminen on eri yhteyksissä kertonut Benefonin seuraavan sukupolven tuotteissa olevan. Toimitusjohtaja Niemistä emme kuitenkaan tavoittaneet kommenttia varten.

BSmart on pda-kommunikaattori, jossa on gsm900/1800 -puhelinosa gprs-ominaisuuksilla (8 aikaväliä), puheohjaus, infrapunaportti (IrDA), gps-paikannus (peräti dgps) värillisellä karttanäytöllä.

Laitteen paikannusominaisuuksia tutkittaessa voi huomata, että esikuvana on ollut Benefon Esc!. Sitä voidaan käyttää vaikkapa golfkentillä siihen tapaan, kuin Nieminen on aiemmin maininnut tulevien tuotteiden ominaisuuksista.

Autoihin tulevista paikannuslaitteista on myös ollut julkisuudessa hajatietoa; myös niiden tulo markkinoille ilmenee aikataulusta. Mini-gis (geographic information system) ja lbs (local based services) ovat juuri ne ominaisuudet, joilla uusi BSmart-kommunikaattori erottuu kilpailijoistaan, tavallisista pda-laitteista. BGate-käyttöliittymän kautta gis- ja lbs-osaamista ollaan kuitenkin tarjoamassa myös muille valmistajille.

Tunnettuahan on, että Bill Gates on puuhaillut jo vuosia myös satelliittien kanssa.

Benefonin tuotekehityskulut pilvissä

Benefon on johtava yhtiö maailmassa paikannusosaamisen ja logistiikkatuotteiden sektorilla. Sen tuotekehityskulut ovat viime aikoina olleet räikeässä epäsuhdassa yhtiön nykyisen, vielä osin NMT-teknologiaan perustuvan liikevaihdon kanssa.

Benefon on edennyt pienillä resursseilla ja verkostoitumisen kautta, mutta viime aikoina sen yhteistyökumppanien verkosto on paisunut kuin pullataikina ja levinnyt maailmanlaajuiseksi. Uusia kumppaneita ilmaantuu verkkoon lähes päivittäin.

Kumppanuuden lähtökohtina ovat olleet mptp (mobile phone telematics protocol) ja mmsp (mobile map services protocol) sekä Benefonin uudet logistiikka- paikannuspuhelimet (Track ja Esc!). Uudet palvelut leviävät ja niitä on voitu testata näillä ensimmäisen sukupolven laitteilla.

Suuri läpimurto koittaa vasta silloin, kun muut laitevalmistajat joukolla tulevat näiden palveluiden käyttäjiksi. Benefon on toistaiseksi jakanut ohjelmistoaan ilmaiseksi operaattoreille ja palveluiden tarjoajille, mutta tapahtuuko laitevalmistajien kohdalla muutos?

Benefon ottaa vauhtia Aasiasta

Benefonin verkosto on levittäytynyt Kaukoitään ja Oseaniaan muun muassa BWT:n (Benefon Wireless Technology) perustamisen kautta. Esimerkiksi Filippiineillä on kehitetty ja testattu paikannuspalveluja Benefonin nykyisten paikannustuotteiden avulla.

Onko Kaukoitä se alue, jossa Benefon tulee tekemään läpimurtonsa suuren maailman tietoisuuteen? Malesiassa avatuilla web-sivuilla esiintyvän tuotenimen ensimmäinen kirjain B viittaa vahvasti Benefoniin, mutta onhan se myös Billin ensimmäinen kirjain.

BSmart on muutenkin erittäin iskevä ja hyvin valittu tuotenimi, etenkin englantilaisittain lausuttuna. Uuden tuotteen ominaisuudet ovat sellaiset, että niiden perusteella voi asiaa tuntematonkin päätellä paikannuksella varustetun pda:n olevan varsinainen hittituote, joka tulee jättämään perinteiset kännykät siihen mihin ne on tarkoitettukin: puheen ja lyhyiden tekstiviestien tuottamiseen.

Itse kukin voi perehtyä asiaan paremmin osoitteessa www.bsmart-solutions.com. Lisätietoa on tiedossa varmaankin lähipäivinä joko Benefonin tilinpäätöstietojen yhteydessä tai ensi viikon Ranskan Cannesin GSM World -messuilla.

Myös Benefonin rahoittaja on edelleen mitä tarkimmin varjeltu salaisuus. Internet-sivut Malesiassa ovat yleisölle avoinna, mutta sieltä ei tietenkään löydy suoraa viittausta Benefoniin. BSmartin seuraavan kolmen vuoden tuotekehityssuunnitelma on kuitenkin erityisen kiinnostavaa luettavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?