Uudet laajakaistapalvelut saatavilla lähes joka kunnassa

Uudet telepalvelut ovat yhä useamman kotitalouden saatavissa, ja myös perinteisten telepalveluiden tarjonta on viime vuosina lisääntynyt. Kauko- ja kansainvälisissä telepalveluissa sekä varsinkin matkaviestinnässä parannus on merkittävä.

31.1.2002 14:01

Kotitalouksille tärkeiden telepalveluiden saatavuutta on selvitetty liikenne- ja viestintäministeriön tilaamassa tutkimuksessa. Kotitalouksien internet-liityntämuodoista on isdn-liittymiä saatavilla ylivoimaisesti parhaiten. Isdn on lähes kaikkien kotitalouksien ulottuvilla kaikissa Suomen kunnissa.

Myös uusia laajakaistaisia telepalveluita (adsl-palvelut) on saatavilla lähes kaikkialla Suomessa, ja maakuntien välillä on vain vähäisiä eroja. Adsl-palvelua ei ole lainkaan tarjolla kahdeksan kunnan alueella. Kunnat sijaitsevat Etelä- ja Länsi-Suomen lääneissä sekä Ahvenanmaalla.

Eri alueet eroavat telepalveluiden tarjonnassa lähinnä siinä, saako palvelua yhdeltä vai useammalta palveluntarjoajalta. Uusimpien telepalveluiden saatavuuteen vaikuttaa se, onko kunnassa riittävän isoja taajamia, joihin kannattaa tehdä palveluiden vaatimat lisäinvestoinnit.

Puheluissa kilpailua

Kauko- ja ulkomaanpuheluissa on runsaasti kilpailua. Kaukopuheluita tarjoaa maanlaajuisesti kahdeksan teleoperaattoria ja ulkomaanpuheluita yhdeksän. Teleyritykset eroavat tässä toisistaan siten, että jotkin yritykset ovat keskittyneet vain tiettyihin asiakasryhmiin, esimerkiksi pk-yrityksiin tai suurasiakkaisiin.

Tällaiset yritykset edellyttävät erillisten palvelusopimusten tekemistä ennen palveluiden tarjoamista. Suurimmat teleyritykset puolestaan tarjoavat palveluitaan kaikille käyttäjille. Paikallistelepalveluita tarjoaa tyypillisesti vain kaksi kilpailevaa teleyritystä.

GSM 900 -puhepalveluita tarjoaa maanlaajuisesti nykyisin jo kuusi teleoperaattoria. Näistä kolme on ilman omaa televerkkoa toimivia palveluoperaattoreita.

GSM 1800 -puhepalveluita on saatavilla lähinnä kaupungeissa. Palvelua tarjosi vuoden 2001 lopussa runsas kaksikymmentä teleyritystä. GSM 1800 -puhepalvelu on alueellinen ja hinnaltaan usein tavallista matkapuhelinpalvelua halvempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?