Solagem toimittanut - Mobiili - Ilta-Sanomat

Delhin poliisille suomalainen mobiiliohjelmisto

Julkaistu: 11.1.2002 11:25

Suomalaisen ohjelmistotalo Solagemin palvelinohjelmisto on valjastettu auttamaan Delhin poliisivoimia ja kännykän omistavia kaupunkilaisia saamaan rikolliset kuriin.

Ohjelmiston avulla tien päällä olevat poliisit saavat entistä vaivattomammin käyttöönsä tiedot mm. varastetuista autoista ja passeista. Delhin poliisilaitos avasi myös sms-palvelunumeron jokaisen kännykän omaavan kaupunkilaisen ulottuville.

Suomalainen Messenger- palvelinohjelmisto mahdollistaa aikaisempaa mutkattomamman tiedonkulun Delhin poliisivoimissa. Noin yhdeksän miljoonan asukkaan pääkaupunki työllistää 65 000 poliisia, joista 20 000:lla on käytössään kännykkä.

Ohjelmiston avulla poliisit voivat tarkistaa tien päällä tarvitsemiaan tietoja sms-viestikeskuksesta muun muassa ajoneuvoihin, aseisiin ja passeihin liittyen. Delhin poliisin rekisterissä on tiedot noin 3,8 miljoonasta autosta.

Ostajan asema vahvistuu

Uusi sms-palvelunumero vahvistaa ostajan asemaa auto- ja asekaupoissa ja lyhentää suurkaupungin passitoimiston jonoja. Autoa tai asetta ostavat voivat halutessaan varmistaa tekstiviestillä, etteivät ole hieromassa kauppoja varastetusta tavarasta. Samasta numerosta kaupunkilaiset saavat tietoja passiensa voimassaolosta tai uusimisprosessin kulusta suoraan kännykkäänsä.

Intiassa on kännyköiden määrä räjähdysmäisessä kasvussa. Tällä hetkellä kännyköitä on noin 5,5 miljoonaa, joista vähän alle miljoona on rekisteröity Delhissä. Luku on 76 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

- Delhin poliisilaitoksen kanssa solmittu kauppa merkitsee mobiiliratkaisun käyttöönottoa todella suuressa käyttäjäkunnassa, toteaa Solagem Oy:n toimitusjohtaja Markku Toivanen.

Intian tiedotusvälineissä on poliisivoimien uuden teknologian käyttöönotto huomioitu näyttävästi tv-uutisia myöten. Jälleenmyyjänä toiminut intialainen ohjelmistotalo JK Technosoft on saanut useita tiedusteluja suomalaisesta Messenger-ohjelmistosta muiden kaupunkien poliisivoimilta, pitsataksiyrityksiltä, yksityissairaaloilta ja kuljetusyhtiöiltä.

- Solagemin ratkaisuja on viety kymmeneen maahan. Jatkossa keskitymme uusien yhteistyökumppaneiden hankkimiseen ja yhteyksien vahvistamiseen Isossa Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Benelux-maissa, toteaa Toivanen.