Pelejä ja viihdettä - Mobiili - Ilta-Sanomat

"Nuoriso omaksuu 3g-palvelut ensimmäiseksi"

Langattomia Java-tuotteita kehittävän brittiläisen Elata Plc:n mukaan kolmannen sukupolven matkapuhelinratkaisut eivät saa ilmaa siipiensä alle ennenkuin tarjolle tulee erityisesti nuorisolle suunnattuja viihde- ja vapaa-ajan palveluja.

17.12.2001 7:45

Elatan teknologiajohtajan Bruce Jacksonin mielestä todellinen 3g-palvelujen bisnes löytyy lähinnä vain nuorison mobiilipeleistä. Hän ei usko esimerkiksi yritysten innostuvan ensimmäisessä aallossa 3g-palveluista.

Jo tänä vuonna muun muassa Ericsson ja Siemens ovat esitelleet Java-puhelimet, mutta vasta ensi vuonna tullaan näkemään todella uudenlaisia Java-pohjaisia mobiililaitteita, Jackson sanoo Newsbytesille.

Jo 2,5g- eli gprs-verkoissa voi tarjota jokseenkin vastaavia Java-pohjaisia palveluja kuin varsinaisessa 3g- eli umts-maailmassa, hän huomauttaa.

Hinnoittelua muutettava

Jackson ennustaa operaattorien joutuvan muuttamaan jokseenkin täysin nykyistä hinnoitteluaan, kun vuorovaikutteiset palvelut tulevat. Ne saattavat joutua tarjoamaan esimerkiksi puhelimien sovellusohjelmistot ilmaiseksi.

- Käyttäjiä veloitetaan silloin heidän käyttämänsä sisällön, eikä käytettyjen verkkoresurssien perusteella, Jackson arvelee viitaten japanilaisen DoCoMon toimintaan.

Hän uskoo vahvasti myös tulevien multimediaviestien läpimurtoon:

- Multimediaviestit ovat sukua perinteisille tekstiviesteille myös loppukäyttäjien mielestä; perinteisen viestitekstin oheen vain sijoitetaan liitetiedosto. Multimediavisteilyistä tulee mobiiliteollisuudelle todella hyvä tulonlähde, Jackson uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?