Kulukuri puree - Mobiili - Ilta-Sanomat

Soneran Koponen: Kaikki 3G-investoinnit ovat finanssisijoituksia

Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen vahvisti jo aiemmin kertomansa yhtiön uuden linjauksen, että Soneran 3g-investoinnit eivät enää ole ydinliiketoimintaa, vaan finanssisijoituksia. Hän kuitenkin korosti Soneran yhä uskovan kolmannen sukupolven matkapuhelinliiketoimintaan.

4.12.2001 9:13

Koponen sanoi Reutersin haastattelussa, että jollakin aikavälillä kaikki 3g-sijoitukset voidaan sopivalla hetkellä myydä.

- Vain jos yritys hankkii yli 50 prosenttia kohteestaan, sitä voidaan pitää ydinstrategiana, Koponen sanoi.

- En halua sanoa, että emme uskoisi umts:iin, ja aiomme jatkaa operaattorina näillä markkinoilla, mutta meidän täytyy katsoa 3g-investointeja sijoituksina, hän korosti.

Ei alaskirjauksia

Koposen mukaan Sonera ei ole nähnyt aiheelliseksi alaskirjata 3g-investointejaan, vaikka jotkut muut operaattorit ovat niin tehneetkin. Jos esimerkiksi 3,2 miljardin dollarin Saksan investointeja pitäisi alaskirjata, Sonera saisi siitä kuitenkin "veronpalautuksina" miljardi euroa, Koponen huomautti.

- Arvioimme tilannetta kuitenkin jokaisella vuuosineljänneksellä erikseen, kun saamme markkinoista lisää tietoa, hän sanoi.

Hän myönsi teknologian läpimurron myöhästyneen, mutta korosti umts-lisensseillä olevan edelleen arvoa.

Koponen kertoi Soneran keskustelevan parhaillaan telelaitteiden valmistajien kanssa näiden osallistumisesta kolmannen sukupolven verkkojen rakentamiseen Saksassa. Tuloksia on hänen mukaansa odotetettavissa "pikapuoliin".

Koponen ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan Soneran pyrkimyksiä löytää uusia kumppaneita Group 3G:hen.

Kulukuri puree aikataulussa

Koponen korosti haastattelussa Soneran kulukurin etenevän suunnitellussa aikataulussa: yhtiön nykyinen noin 4,5 miljardin euron velka saadaan kutistettua 2,5 miljardiksi lähiviikkoina.

Sen vuoksi Reuters arvioi Soneran myyvän lähiaikoina omistamansa 38,6 miljardia Deutsche Telekomin osaketta, kun osakkeet vapautuvat myyntikiellosta ensi perjantaina keskiyöllä. Koponen ei haastattelussa kertonut tarkkaa myyntiaikataulua.

Koposen mukaan lisäirtisanomiset eivät tällä hetkellä näytä tarpeellisilta, mutta tarpeen tullen leikkauksia tehdään jatkossakin.

- Yritämme nyt keskittyä bisneksentekoon. Meillä ei ole tarkkaa pääluvun vähennystavoitetta, mutta jos emme pääse tavoitteisiimme, se voi johtaa johonkin muuhun, Koponen sanoi.

Hän kertoi Soneran pysyvän myös tulotavoitteissaan, jonka mukaan tienestit kasvavat kolmanneksella ensi vuonna verrattuna kuluneeseen vuoteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?