Mobiili

Nokia räätälöi kasaan OMA-foorumin

Julkaistu:

Nokian pääjohtajan Jorma Ollila ilmoitti maanantaina Las Vegasissa uudesta, todella laajasta mobiilialan yhteishankkeesta. Gsm-standardiin ja sen jatkokehitykseen nojaava avoin mobiiliarkkitehtuurihanke on saanut mukaansa sellaiset alan suuryrityksen kuin AT&T Wireless, Cingular Wireless, NTT DoCoMo, Vodafone, Sony Ericsson, Motorola, Siemens, Sharp, Samsung, NEC and Matsushita.
Ollila käytti hankkeesta nimeä "open mobile architecture initiative". Nokia tukee OMA-hanketta lisensoimalla omia kännykkä- ja palvelinohjelmistojaan tasapuolisesti kaikille, toimittamalla ohjelmistojen lähdekoodin ja hinnoittelemalla lisenssit kohtuullisesti.
Hanke näyttää vetävän yhteen useita aikaisempia standardointi- ja yhteensopivuusfoorumeita, joissa Nokia ja monet muutkin suurhankkeen osanottajat ovat ahkeroineet viime vuosina. OMA:n piiriin kuuluvat sellaiset lyhenteet kuin MMS, XHTML, SyncML ja WAP 2.0.
"Todellinen vallankumous"
- Muutamat vallankumoukset ovat todellisia. Sitä todistaa tämä Las Vegasin fantastinen kaupunki, joka oli ennen vain postivankkurien pysähtymispaikka, Ollila sanoi maanantaina iltapäivällä Las Vegasissa pitämässään Comdex-messujen avauspuheessaan. Vallankumousviittauksellaan hän johdatti kuulijansa mobiilialan meneillään olevaan kehitykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Hän myönsi nykyisen vaikean tilanteen, jossa mobiiliala on jämähtänyt paikalleen vaihde vapaalla, mutta vakuutti, että kohta lähdetään liikkeelle kohti langattoman maailman ja internetin yhdistämistä. Kohta operaattorit lakkaavat keskittymästä pääomamenojensa supistamiseen ja suuntaavat toimintansa lisäarvon tuottamiseen asiakkailleen.
Ollila vakuutti, että mobiiliala saa aikaan ihmeitä ja se tulee saattamaan maailman talouden taas kasvuun.
Edellisenä päivänä Microsoftin pääjohtaja sanoi ihan samaa tietotekniikka-alasta. Ollilan mielestä kyse ei ole pelkästä retoriikasta, sillä mobiiliteollisuus tietää mihin se on menossa ja nytkin ala on selvinnyt lamasta paremmin kuin muut alat.
Puoli vuotta riittää
- Kuuden kuukauden kuluttua maailma saavuttaa miljardin matkapuhelimen käyttäjän rajan. Vuonna 2006 joka neljäs ihminen maailmassa käyttää matkapuhelinta, Ollila ennusti.
- Maailman matkapuhelimista 600 miljoonaa toimii gsm-verkoissa ja uusista tilaajista 78 prosenttia hankkii gsm-puhelimen, Ollila sanoi. Hän muistutti siitä, että suuri amerikkalaisoperaattori Cingular oli juuri päättänyt siirtyä gsm-leiriin samoin kuin aiemmin ATT Wireless.
Ollila nosti gsm:n ja sen päälle rakennetun tien kolmannen sukupolven mobiilipalveluihin ainoan järkevän ratkaisun asemaan. Tämän pohjustuksen päälle hän esitteli alan uuden "avoimen mobiiliarkkitehtuurin hankkeen", johon Nokia on houkutellut mukaan erittäin mittavan joukon mobiilialan suuryrityksiä.

Mukaan ei pyydetty Microsoftia, AOL Time Warneria tai Palmia, vaikka nekin ovat Ollilan mukaan tervetulleita.

Kommentit

    Näytä lisää