Suolaa mobiilihaavaan - Mobiili - Ilta-Sanomat

Ovum: Umts lyö itsensä läpi aikaisintaan 2006

Tutkimuslaitos Ovumin mukaan kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia kypsyy massatuotteeksi aikaisintaan vuonna 2006.

3.10.2001 17:13

Ennen vuotta 2006 kolmannen sukupolven matkapuhelininvestointeja ei saada takaisin, brittiläisen tutkimuslaitos Ovumin konsultti Virtyt Koshi sanoo ruotsalaisessa Ekonomi24-julkaisussa.

Jos matkapuhelinvalmistajat, teleoperaattorit ja muut alan toimijat yrittävät ajaa umtsia liian nopeasti, vastassa on uusi wap-fiasko. Teknologia ei vielä toimi ongelmitta, eikä vielä tiedetä millaisia palveluja ja toiminnallisuutta loppukäyttäjät lopulta haluavat, ja mitä palveluista ollaan valmiita maksamaan, Koshi sanoo.

- Wap on onnistunut pelkästään ärsyttämään käyttäjiä. Jos gprs ja 3g tekevät samoin, Jumala meitä auttakoon, Koshi sanoo.

Kilpailevia teknologioita

Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa investoidaan lisäksi erilaisiin 3g-teknologioihin, minkä vuoksi eri markkinoille tuotettuja laitteita ja ratkaisuja ei automaattisesti voi käyttää toisella mantereella.

Koshi kutsuu Japanin NTT DoCoMon ratkaisua "kevytversioksi" ja pitää Euroopan nykyisessä gsm-verkossa toimivaa ratkaisua kehittyneimpänä. Yhdysvallat on hänen mielestään 3g-teknologiassa mantereista viimeisenä.

- Pelkästään Euroopassa on kohta käytössä kolme eri teknologiaa: 2g, 2,5g ja 3g. Tämän vuoksi kehitys etenee hitaasti, enkä usko ennen vuotta 2003 markkinoille tulevan sellaista puhelinmallia, joka toimisi edes kahdella näistä taajuuksista, Koshi perustelee. Hän ennustaa ensimmäisten kaikkia 3g-palveluja hyödyntävien laitemallien tulevan markkinoille vasta 2006.

- Kun gsm-verkkoa rakennettiin, tärkeintä oli verkon nopeus. Nyt sitäkin tärkeämpää on yhteyden ja palvelujen kustannukset, Koshi huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?