ISPit yhteistyössä hallituksen kanssa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Yksityisyys internetissä vaarassa kun viranomaisotteet tiukentuvat

Reuters uutisoi torstaina asiantuntijoiden olevan huolestuneita siitä, miten yksityisyyden internetissä nyt käy, kun viranomiset ovat tiukentamassa liikenteen seurantaa. Taustalla on tiistain terroristi-isku Yhdysvaltoja vastaan.

14.9.2001 14:22

Syvä huolenaihe on, miten käy "digitaalisten kansalaisoikeuksien" viranomaisten yrittäessä estää hyökkäykset tulevaisuudessa. Päivän kuluttua hyökkäyksestä viranomaiset olivat jo keskustelemassa tarpeesta tiukentaa toimenpiteitä kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi sekä hyökkäysten vastatoimien suunnittelemiseksi.

- Kuulin entisen presidentti George Bushin sanovan, että meidän täytyy valmistautua luopumaan kansalaisoikeuksistamme. Kaikki sellainen ajattelu on hyvin vaarallista tällä hetkellä, Etelä-Kalifornian yliopiston perustuslakia opetttava professori Erwin Chemerinsky totesi.

Internet-palvelujen tarjoajat America Online, Earthlink Network ja Microsoft ovat jo ehtineet kertoa toimivansa yhteistyössä viranomiasten kanssa hyökkäysten osalta.

FBI ja Carnivore

FBI:ta kritikoitiin kovasti viime vuonna, kun selvisi, että se oli asentanut internet-palveluntarjoajien sivuille ns. Carnivore-laitteita sähköpostiliikenteen seuraamiseksi.

DCS 1000 -tyyppiset laitteet tallentavat paitsi kohteen kaikki yhteydet, myös Internet-palveluntarjoajien kaiken muun liikentaan, yksityisyyden suojan asiantuntijat korostavat.

Virkakunnalle on helppoa muutenkin saada lupa monitorointiin, jolloin he voivat tehdä tutkimuksia silloin kun haluavat, asiantuntijat väittävät.

Pelkona onkin nyt se, että viranomaiset yrittävät saada itselleen suuremmat valtuudet estääkseen Yhdysvaltain vihollisia käyttämästä internettiä koordinoidujen iskujen apuna.

Electronic Privacy Information Centerin lakiasiain neuvonantaja David Sobel sanoi Yhdysvaltain lainsäätäjien ja hallituksen aina yrittävän hankkia suuremmat valtuudet kansalaisten toiminnan tutkimiseen kun jonkin tyyppinen terrori-isku toteutuu.

Tiistaisen World Trade Centeriä ja Pentagonia vastaa tehdyn terrori-iskun tekijät pyrkivät kuitenkin mahdollisimman vähän salaamaan tekojaan, joten perusteita tehostettuun liikenteen seurantaan ei juuri ole. He käyttivät aitoja luottokortteja ja oikeita nimiä.

Terroriteon tutkijat ovat identifioineet useita epäiltyjä ja löytäneet autonvuokrauskuitteja ja muita asiakirjoja joita käytetään auttamaan todisteiden etsimisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?