"3g aikataulussa" - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nokia soitti maailman ensimmäisen 3G WDCMA -äänipuhelun

Nokia on tänään soittanut maailman ensimmäisen 3GPP (3rd Generation Partnership Program) WCDMA-puhelun. Puhelu soitettiin 3GPP-standardin mukaisessa kaupallisessa verkkoympäristössä.

17.8.2001 14:35

Puhelussa käytettiin Nokian 3GPP -standardin mukaisten WCDMA- ja GSM-toimisten puhelinten ensimmäisiä kaupallisia versioita.

WCDMA-puhelu soitettiin Nokian Oulun ja Salon laboratorioiden välillä Radiolinjan ja Soneran edustajien kesken.

-Vaikka olemme testanneet WCDMA-puheluita ja datansiirtoa testijärjestelmissä jo vuonna 1999, on nyt soitettu puhelu merkittävä virstanpylväs kaupallisen 3G-järjestelmämme toiminnallisuuden kehittämisessä, sanoo Nokia Networksin matkapuhelinverkoista vastaava johtaja J.T. Bergqvist.

-Tämä avaa oven nopealle edistykselle tulevina kuukausina. Uskomme, että useat merkittävät operaattorit ottavat ensimmäiset 3G-verkot kaupalliseen käyttöön vuoden 2002 jälkimmäisellä puoliskolla, ja tämä saavutus on merkittävä askel 3G-verkkojen toteutuksessa aikataulujen mukaisesti, hän lisää.

-Ensimmäinen täydellinen puhelu WCDMA:sta GSM:ään soitettiin käyttäen Nokian kaksitoimisen GSM/WCDMA -puhelimen ensimmäistä kaupallista versiota", sanoo Nokia Mobile Phonesin teknologiajohtaja Yrjö Neuvo. -3G-päätelaitteidemme kehitys etenee aikataulun mukaisesti. Arvioimme Nokian ensimmäisten GSM/WCDMA-puhelinten tulevan markkinoille vuoden 2002 jälkipuoliskolla.

-Nyt tehty ensimmäinen 3G-äänipuhelu on merkittävä askel Soneran 3G-verkkojen ja palvelujen kehittymisen kannalta. On hyvin vaikuttavaa nähdä ensimmäistä kertaa 3GPP Release 99 -standardin mukaisen verkkojärjestelmän ja päätelaiteen toimivan yhdessä ilman simulaattoreita tai kokeellisia laitteita, sanoo johtaja Mika Matturi Sonerasta.

-Tämä on hyvin tärkeä todiste Nokian UMTS -laitteiden kehittyneisyydestä ja vahvistaa, että 3G -verkkomme on toteutettavissa aikataulun mukaisesti," sanoo johtaja Kari Partanen Radiolinjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?