14 milj. euron tappiot - Mobiili - Ilta-Sanomat

Sonera vetäytyy Norjan 3g-bisneksestä

Soneran norjalaisen 3G-tytäryhtiön Broadband Mobile ASA:n (Sonera 50%, Enitel 50%) hallitus on päättänyt käynnistää toimet yhteisyrityksen selvitystilaan asettamiseksi. Ratkaisun taustalla on Enitelin kesäkuussa tekemä päätös tarkistaa perusteellisesti strategiaansa keskittymällä ydinliiketoimintaansa ja myydä 3g-liiketoimintaan liittyvä omistuksensa Broadband Mobilessa.

9.8.2001 18:00

- Päätöksemme osallistua Norjan 3g-toimilupahakuun syksyllä 2000 oli keskeisesti sidoksissa tavoitteeseen saada 3g-lupa Suomesta, Norjasta ja Ruotsista. Ruotsissa emme lupaa saneet, joten vierekkäisten maantieteellisten matkaviestintämarkkinoiden mahdollistamat skaala- ja synergiaedut eivät tulleet mahdollisiksi.

- Toiminnan lopettamispäätöstä puoltavat myös Norjan matkaviestintämarkkinan pienuus, Soneran kansainvälisistä matkaviestintäomistuksista ja niiden kehittämisestä vastaava johtaja Aimo Olkkonen kertoo.

- Kun Enitel oli päättänyt muuttaa strategiaansa, ja kun yritykset löytää ostaja Broadband Mobilen osakkeille eivät tuottaneet tulosta, Soneralle jäi kaksi vaihtoehtoa: joko ottaa yhtiö kokonaan haltuunsa tai asettaa se selvitystilaan.

- Soneran pitkäaikainen strateginen valinta on, ettei yhtiö harjoita enemmistöosakkeenomistajana operaattoriliiketoimintaa Suomen ulkopuolella. Strategiamme mukainen vaihtoehto oli näin välittömästi käynnistää toimet yhtiön hakemiseksi selvitystilaan.

Toimilupa lokakuussa

Broadband Mobile ASA sai toimiluvan viime vuoden lokakuussa. Toimiluvan hinta oli 200 miljoonaa kruunua (25 Meuroa) ja se on maksettu. Toimilupa palautetaan Norjan valtiolle, eikä siitä aiheudu kustannuksia.

Broadband Mobilella on ulkopuolisia vastuita yhteensä noin 28 miljoonaa euroa (220 MNOK), joista yhtiön konkurssipesä tulee vastaamaan Norjan lain mukaan. Yhtiö ei ole tehnyt sopimusta umts-verkon hankkimisesta.

- Päätös Broadband Mobilen hakemisesta selvitystilaan ja yhtiön toiminnan lopettamisesta on yksittäinen, ja perustuu paikallisen partnerimme päätökseen vetäytyä yhteisyrityksestämme. Sillä ei ole vaikutuksia Soneran muihin kolmannen sukupolven matkaviestintäosakkuusyhtiöihin Espanjassa, Italiassa tai Saksassa, Olkkonen tähdentää.

Soneran kokonaissijoitukset Broadband Mobile ASA:aan ovat yhteensä noin 18 miljoonaa euroa (145 MNOK, mukaan lukien osuus umts-lisenssistä).

Sonera tulee kirjaamaan Broadband Mobile ASA:n liiketoiminnan lopettamisesta arviolta noin 14 miljoonan euron tappion vuoden 2001 kolmannen neljänneksen tuloksessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?