Keskustelua Saksassa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Syökö wlan umts-markkinoita?

Saksalaiset umts-lisenssin haltijat ovat ottaneet yhteyttä Saksan telehallintoviranomaisiin wlan-liittymien aiheuttaman kilpailun takia. Langattomat lähiverkot voivat syödä 3g-matkapuhelinverkkojen markkinoita, Saksassa pelätään.

5.7.2001 15:02

Handelsblatt kertoi torstaina Saksan telehallintoviranomaisten vahvistaneen, että Deutsche Telekomin umts-tyttären T-mobilin johto on kiinnittänyt huomiota mahdolliseen kilpailun vääristymiseen.

Wlan-liittymät (Wireless Local Are Networks) yhdistävät kannettavat tietokoneet nettiin langattoman lähiverkon avulla, ja niiden avulla siirtonopeudet ovat huimasti umts-nopeuksia suurempia. Monet hotellit, lentoasemat ja messutilat tarjoavat wlan-mahdollisuuden jo nyt.

Langaton lähiverkon toimntasäde on 30-100 metriä, kun taas mobiiliyhteys toimii periaatteessa kaikkialla.

T-mobilin johto totesi yhtiön maksaneen 8,5 miljardia euroa umts-kaistasta, joka on huomattavasti maksutonta wlan-kaistaa kapeampi. Epäterve kilpailutilanne on yhtiön mukaan estettävä.

Viranomaiset toteavat Handelsblattin mukaan, että koska wlan-taajuudet ovat teletaajuuksia jakavan maailman kattojärjestön ITU:n mukaan vapaasti käytettävissä, ei Saksalla tai EU:lla voi olla perustetta rajoittaa niiden käyttöä esimerkiksi lupamenettelyin.

Myös muut yhtiöt ovat käyneet vastaavia keskusteluja, viranomaiset vahvistivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?