Compaqin iPaq rynnistää - Mobiili - Ilta-Sanomat

Nokia Communicator menettänyt asemiaan

Julkaistu: 9.5.2001 18:13

Nokia 9110 Communicator on menettänyt myynnin kasvusta huolimatta asemiaan Euroopan taskutietokoneiden markkinoilla. Markkinaosuus on pudonnut 12:sta 9,3 prosenttiin. Compaq on rynnistänyt iPacinsa avulla, kertoo Canalys-tutkimusyhtiö.

Canalys on niputtanut tiistaina julkaistussa selvityksessään samoille markkinoille kuuluviksi laitteet, jotka toimivat myös puhelimina ja ne jotka ovat vain verkkoyhteyksiin pystyviä tietokoneita.

Selvityksen mukaan Palm oli vuoden 2001 ensimmäisellä neljänneksellä yhä ylivoimainen ykkönen 347 262:lla puhekyvyttömän taskutietokoneen toimituksellaan läntiseen Eurooppaan.

Markkinaosuus Euroopassa kuitenkin laski vuoden 2000 Q1:n 52,1 prosentista 41,3 prosenttiin. Palmin kovin haastaja Compaq kiri 2,2 prosentista 11,9 prosenttiin. Sen iPaq ei myöskään ole puhelin, toisin kuin Nokian Communicator.

Rajusti kasvanut Casio toimitti omia laitteitaan runsaat tuhat enemmän kuin Nokia Communicatoriaan ja oli kolmonen.

Nokia 9110 Communicatorin myynti kohosi edellisvuoden ensi neljänneksen 49 510:stä nyt nähtyyn 78 280:een, mikä ei ollut suhteellisena kasvuna lähellekään kärkipäätä.

Uusi Communicator on tärkeä

Brittiläisen Canalys.com Ltd:n mukaan yksi taskutietokoneiden markkinoiden kannalta merkittävimpiä lähiajan tapahtumia on Nokia 9210 Communicatorin myynnin alkaminen aivan pikapuoliin. Se poikkeaa vanhasta mallista muun muassa värinäytöllään.

Pahiten taskukoneiden markkinoita on menettänyt Psion, jonka myynti on pudonnut myös absoluuttisesti ja markkinaosuus romahtanut 19,1:stä 8,9:ään. Uusia haastajia ovat muun muassa Handspring ja Ericsson.

Canalysin mukaan taskutietokoneiden markkinat kasvoivat viime vuonna Länsi-Euroopassa runsaat 100 prosenttia ja se olettaa kasvun pysyvän tänä vuonna suurin piirtein yhtä kovana, vaikka USA:ssa kasvu onkin jo hyytynyt.

[]Markku Huusko on Arvopaperi-lehden toimittaja.