Kuulalaakerin Tim Olin vastaa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Mobiili internet kuollut - vain kuolleiden ruumiimme yli!

Jussi Mononen yrittää (Digitoday 23.2.2001) antaa kuolemansuudelman mobiilille internetille. Ihmettelen suuresti kirjoittajan tietoja ja käsityksiä aiheesta, josta hänen pitäisi olla selvillä.

7.3.2001 15:06

Mononen tuomitsee mobiilin internetin ja haukkuu yritykset, jotka ovat lähteneet kehittämään mobiilia www:tä. Samalla hän kuvaa iModen menestystarinana ja malliesimerkkinä siitä, miten asiat kuuluisi tehdä. Kolossaalinen erehdys ei ole mobiili internet, vaan sen arviointi kuolleeksi.

Ehkä kirjoittaja ei ainakaan teknisesti tiedä mistä puhuu: iMode perustuu nimenomaan cHTML:ään (Compact HTML:ään) joka on karsittua HTML:ää. iMode siis pohjautuu siihen samaan www:hen, jonka kirjoittaja tuomitsee.

Monosen mukaan "www:n takana oleva html-sivunkuvauskieli on suunniteltu nimenomaan kookkaita näyttöjä ja suhteellisen suurta kaistanleveyttä varten. Siis olosuhteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä nykyisten mobiililaitteiden kanssa."

Totta, ja siksi raskasta html:ää onkin kevennetty kehittämällä Chtml-kieli, joka mahdollistaa raskaan informaation, esimerkiksi suurten kuvien, pois jättämisen. Lisäksi jo nyt laitteet tukevat Javaa.

Ei mobiili internet ole mihinkään hävinnyt, kuolemasta puhumattakaan. Suomalaiset, Mononen mukaan lukien, ovat vaan uskoneet mainospuheita ja odottaneet liikaa.

Kyllä mobiili internet tulee. Sen osoittaa Japanin mallikin, siellä killer application on kännykässä toimiva sähköposti, meillä taas tekstiviestit. Japanissa logot ja soittoäänet ovat äärimmäisen suosittuja kuten meilläkin. Erona vaan on, että Japanissa ne lasketaan "mobiiliin internetiin" ja siitä saatavaan tuottoon, meillä taas ei.

Mononen jatkaa:

"1) Mobiili internet toimisi kyllä, mutta päätelaitteiden ja verkkojen on vielä kehityttävä

2) Mobiili internet toimisi kyllä, mutta sisällön kääntäminen www:stä on saatava automatisoitua

3) Mobiili internet toimisi kyllä, mutta käyttäjät ovat tottuneet saamaan kaiken ilmaiseksi tavallisessa internetissä.

Väitteet kaatuvat kuin korttitalo, jos niitä tarkastelee edes hetken verran.

Ehkä konkreettisin esimerkki on Japanissa (ja pian ilmeisesti Euroopassa) erinomaisesti menestyvä iMode: sitä vastaan sotivat käytännössä kaikki samat "esteet", mutta sillä tehdään hyvää bisnestä."

Hieman toisenlainen näkökulma Monosen perspektiiviin:

1) Japanissa iMode menestyy, koska päätelaitteet ovat kehittyneempiä kuin gsm-päätelaitteet, ja myös verkko on kehittyneempi (Japanissa PDC-pakettiverkko, Eurooppaan tulossa GPRS-pakettiverkko)

2) Japanissa kääntäminen on liki automatisoitua cHTML:n avulla. Kun luki tekstitv:n uutiset suoraan iMode-kännykästä webin läpi, on vakuuttunut siitä, että järjestelmä on automatisoitu.

3) Japanissa 80-85 prosenttia käytettävistä iMode-palveluista on ilmaisia. Operaattori saa rahansa liikenteestä ja sisällöntuottaja keskimäärin yhdeksän prosentin provision siitä. Harvoja maksullisia palveluita ovat muun muassa logot ja soittoäänet, paikannuspalvelut sekä osa uutispalveluista.

Mantrat ovat siis totta myös Japanissa.

Huomioitavaa on, ettei Japanin mallia voida kopioida Suomeen, mutta osaan Eurooppaa ehkä. Näin siksi, että ylivoimaisesti suosituin palvelu kaikilla Japanin operaattoreilla (DOCOMO(NTT) AU(KDDI) ja J-sky (J Phone)) on SÄHKÖPOSTI.

Tätä on selitetty Japanin kulttuurilla ja asumisoloilla; siellä ei ole mahdollisuutta hankkia kotiin pc-laitteita, koska kotona ei ole tilaa, ja työmatkat vievät varsinkin suur-Tokion alueella tolkuttomasti aikaa. Siksi siellä on yleistynyt pieni ja näppärä mobiili sähköpostikännykkä.

Miettikää, jos meillä tekstiviestin voisi lähettää suoraan sähköpostina, jonka pituus olisikin rajattu 6 000:een merkkiin! Siinä meillä olisi mobiilia internetiä kerrakseen...

Gsm-päätelaitteet ja verkot kehittyvät, ja mobiilit multimediaviestit (mms) tulevat mahdollisiksi. Testattuani Japanissa kamerakännykkää olentäysin vakuuttunut, että seuraava killeri on multimediaviestit.

Ajatelkaa, kuinka paljon tulisi lähetettyä sähköposteja, jos seuraavalla lomamatkalla mukana olisi digitaalikameralla varustettu matkapuhelin, jolla otat kuvan ja äänität mukaan perisuomalaiseen tyyliin selostuksen siitä, missä ollaan, talletat ja laitat menemään matkapuhelimesta sähköpostillakavereille. Ainakin minä käyttäisin. Ja mms on tätä päivää ehkä jo vuoden sisällä.

Olen saamaa mieltä kirjoittajan kanssa siitä, että mobiili internet syntyi keskosena ja sitä on elvytetty pääomasijoittajien rahalla. Maalatut illuusiot ovatolleet mainosmiesten kikkailua, mutta uskoakseni mobiili internet pääsee vielä pois kaapista ja tulee hengittämään omin keuhkoin.

Tim OlinToimitusjohtaja, Kuulalaakeri Oy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?