Umts-verkko valmistuu ajallaan, mutta - Mobiili - Ilta-Sanomat

3G-päätelaitteet myöhästyvät

3G -kännykkäverkkojen rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan, mutta laajamittainen liiketoiminnan aloitus viivästyy jonkin verran, koska pääte- ja verkkolaitteita ei saada markkinoille vuoden 2002 alussa.

6.3.2001 7:52

Telehallintokeskus on toimittanut Liikenne- ja viestintäministeriön tilannekatsauksen umts-verkkojen rakentamisen etenemisestä. Sen mukaan kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen rakentaminen etenee toimilupahakemuksissa esitettyyn malliin, mutta liiketoiminnan aloitus verkossa myöhentyy, sillä pääte- ja verkkolaitteiden toimitukset viivästyvät.

Kaupallista toimintaa ei siis päästä aloittamaan umts-verkoissa näillä näkymin heti vuoden 2002 alussa, koska etenkin päätelaitteiden saatavuus koko maassa näyttää silloin epävarmalta.

Verkon rakentaminen etenee

THK:n selvityksen mukaan teleyritykset saavat verkot maantieteellisesti niin kattaviksi kuin mitä yritykset toimilupahakemuksissa ilmoittivat. Verkkojen siirtonopeudet vastaavat myös toimilupahakemuksissa annettuja lukuja.

Epävarmuus päätelaitteista näkyy tosin myös operaattorien varovaisina arvioina 3G-verkkojen liiketoiminnan sisällöstä ja volyymista. Selvityksen mukaan viranomaisilla ei ole aihetta kiirehtiä verkkojen rakentamista, koska päätelaitteet joka tapauksessa viivästyvät.

EU edellyttää, että kolmannen sukupolven matkaviestinpalveluiden tarjoaminen pitää aloittaa viimeistään vuonna 2002. Suomi on ensimmäisten joukossa verkkojen rakentamisessa. Suomi myönsi umts-toimiluvat maaliskuussa 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?