Osuuksia vaaditaan - Mobiili - Ilta-Sanomat

Umts-miljardeista iso riita Saksassa

Kolme saksalaista osavaltiota vaatii osuuksiaan Saksan valtion saamista umts-lisenssituloista.

19.2.2001 11:42

Oppositiossa olevien kristillisdemokraattien hallitsemat Baden-Württemberg ja Hessen ovat ilmoittaneet, että ne ovat pyytäneet maan perustuslakituomioistuinta selvittämään, ovatko ne oikeutettuja saamaan osuutensa myyntituloista. Baijerin osavaltio ilmoitti myöhemmin liittyvänsä joukkoon.

Sosiaalidemokraattinen finanssiministeri Hans Eichel sanoo maanantain Financial Timesin mukaan, että hän ei usko osavaltioiden onnistuvan hankkeessaan. Saksan on määrä käyttää umts-rahat liittovaltion velan lyhentämiseen.

Saksan liittovaltio keräsi umts-tuloja lähes 300 miljardin Suomen markan verran. Tähän Euroopan-ennätyssummaan osallistui myös suomalainen Sonera runsaan 21 miljardin panoksellaan.

Sittemmin Sonera on halunnut pienentää osuuttaan espanjalaisen Telefonican johtamassa konsortiossa. Se on puhunut jopa voitollisesta vetäytymisestä, mikä on teleuskon heikettyä ja pörssikurssien notkahdettua hämmästyttänyt sijoittajia.

Saksan osavaltioiden peräämät umts-summat ovat suuria. Oikeuteen asiaan vieneen kaksikon mukaan summasta puolet eli noin 150 miljardia markkaa kuuluu osavaltioille. Liittovaltio toivoo asian ratkeavan tämän vuoden loppuun mennessä.

[]Markku Huusko on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?