Soneran sähköpostisotkua ei ruodita oikeudessa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Heinäsen juttu sovittiin

Neljää Soneran keskijohtoon kuuluvaa henkilö vastaan viestintäsalaisuuden rikkomisesta nostetusta syytteestä on luovuttu. Osapuolet ovat sopineet asian keskenään.

7.2.2001 5:30

Loppuvuonna 1997 Soneran teknologiajohtaja Juha Heinänen siirtyi yllättäen Telia Finlandin palvelukseen. Tällöin Sonerassa heräsi epäily siitä, että yrityssalaisuudet vuotavat Heinäsen mukana Telialle. Tästä syystä neljä Soneran keskijohtoon kuuluvaa henkilöä seurasivat Heinäsen sähköpostikirjeenvaihtoa. Kun asia kävi ilmi, syyttäjä nosti syytteen viestintäsalaisuuden rikkomisesta.

Kaivattu ennakkotapaus jäi saamatta

Lainsäädäntö ei anna tarkkaa vastausta siihen, nauttiiko työntekijän sähköpostiviestintä yksityisyyden suojaa vai onko työnantajalla oikeus lukea työntekijän sähköposteja ilman tämän lupaa. Heinäsen tapaus kiihdytti aiheesta käytävää keskustelua ja argumentteja esitettiin puolesta ja vastaan. Monet yritykset laativat tapauksen herätteleminä oman sisäisen säännöstön, jossa asiasta sovitaan työntekijän ja työnantajan välillä.

Moni kuitenkin jäi mielenkiinnolla odottamaan Heinäsen tapauksen oikeuskäsittelyä, jotta saataisiin ennakkotapaus siitä, onko työnantajalla oikeus lukea työntekijän posteja vai ei. Tulkintaa ei saada. Syyttäjä on luopunut syytteistä ja asianomaiset, mukaan lukien Heinäsen kanssa viestinyt Teknillisen korkeakoulun tietoliikennetekniikan professori Arto Karila, ovat sopineet asian keskenään. Osapuolet ovat luopuneet kaikista tapaukseen liittyvistä oikeudellisista vaateista ja ovat sitoutuneet olemaan kommentoimatta tapahtumia.

Eilen tiistaina tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa osapuolet perustelevat vaateista luopumista sillä, että tapahtumista on jo kulunut pitkä aika ja että asian puiminen oikeudessa toisi osapuolille julkisuutta vielä vuosien ajan. Osapuolet katsovat, että tämä ei ole kenenkään edun mukaista ja ovat päättäneet korvauksitta ja omasta vapaasta tahdosta sopia jutun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?