Mobiili

Nokia irtisanoo lisää Teksasissa

Julkaistu:

Nokian henkilöstövähennykset Teksasissa ovat selvästi suuremmat kuin se viime perjantaina tiedotti. Sen lisäksi, että kerrotut 800 kokopäivätoimista henkilöä saavat lähteä, joutuvat myös 700 määräaikaista Teksasin nokialaista jättämään työnsä.
Kaikkiaan Nokian tehokkuutta lisäävät leikkaukset koskettavatkin siis 1 500 henkilöä tulevan viiden kuukauden aikana. Kun Pohjois-Teksasissa nykyisin on töissä 5 500 henkilöä, on vähennystä reilusti yli neljännes.

Matkapuhelinten tuotantopuolelle jää Teksasiin enää runsaat 2 000 henkilöä. Syy on matkapuhelintuotannon osittainen siirtäminen Meksikoon ja Etelä-Koreaan. Parituhatta nokialaista työskentelee Teksasissa hallinto- (USA:n pääkonttori Irvingissä), tutkimus- ja myyntitöissä.

Nokia Mobile Phonesin viestintäjohtaja Tapio Hedman perustelee Nokian tiedotuslinjaa sillä, että vakituisen työsuhteen päättyminen on eri asia kuin määräaikaisen työsuhteen, joka on luonteeltaankin siis määräaikainen. Jälkimmäisessä ei ole kyse irtisanomisesta.

Esimerkiksi Pohjois-Teksasin valtalehti The Dallas Morning News lähti käsittelyssään 1 500 henkilön lopputilistä eli irtisanomisen määrittely ei ole aivan yksiselitteistä. Lehden mukaan työntekijät ovat irtisanomisista huolimatta kuitenkin optimistisia. "Minulla riittää uskoa, että asiat järjestyvät", sanoo muuan paikallinen haastateltu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleinen henki Dallasin lehden pääjutuksi lauantaina nousseessa artikkelissa oli muutenkin ymmärtävä ja bisneslähtöinen kuten oli myös kaksoiskaupunki Fort Worthin Star-Telegram -lehdessä. Varsinaiset supistukset tapahtuvat juuri Fort Worthissa Alliance Gateway Business Parkin ja CentrePortin laitoksilla.

"Nokians", kuten heitä Dallas-Fort Worth -alueella kutsutaan, ovat lisä siihen amerikkalaiseen työntekijäjoukkoon, joka on alkanut kärsiä matkapuhelinmyynnin kasvuvauhdin hyytymisestä. Nokian kilpailija Motorola lopettaa Illinoisin osavaltiossa noin 5 400 työpaikkaa, kun se siirtää tuotantoaan Meksikoon.

Sijoittajat ovat suhtautuneet penseästi maailman matkapuhelinvaltiaan siirtoilmoitukseen. Perjantaina Nokian kurssi laski osin tästä syystä New Yorkissa ja tänään kurssi on ollut Helsingissä alavireinen. Osake on liikkunut vuoden alimmilla tasoillaan 35 euron ympärillä. Parhaimmillaan se kävi viime vuonna 64,88 eurossa.

[
]Markku Huusko on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Kommentit

    Näytä lisää