Tekesiltä lisärahaa<br> Valimo Wirelessille - Mobiili - Ilta-Sanomat

Tekesiltä lisärahaa<br> Valimo Wirelessille

Ohjelmistotalo Valimo Wireless Oy on saanut Tekesiltä noin 1,9 miljoonan markan lisärahoituserän mobiilin tietoturvaohjelmistonsa Validatorin jatkokehitystyöhön.

23.1.2001 14:17

Validator on operaattoreille, pankeille, suurille organisaatioille ja internet-palveluntarjoajille suunnattu tuote sekä kiinteiden että langattomien internet-yhteyksien varmentamiseen ja käyttäjien tunnistamiseen..

Validator perustuu julkisen avaimen menetelmään eli Public Key Infrastructure (PKI) -teknologiaan, ja sen avulla voidaan tunnistaa luotettavasti mobiilipalveluiden käyttäjän tai maksajan henkilöllisyys. Ohjelmisto estää verkossa lähetettävien tietojen muuttamisen, takaa informaation salauksen, estää ulkopuolisten pääsyn tietoihin sekä mahdollistaa laillisesti sitovien allekirjoitusten ja aikaleiman käytön. Lisäksi se integroi langattomat ja kiinteät internet-päätelaitteet operaattorin tai palveluntarjoajan maksu-, lasku- ja tunnistejärjestelmiin.

-Yksi langattoman liiketoiminnan ydinkysymyksiä on se, miten kaupankäynnistä syntyvä maksuliikenne kyetään hoitamaan luotettavalla ja uskottavalla tavalla. Verkossa annettavat salasanat, luottokorttinumerot tai tunnukset eivät pysty tarjoamaan saman tasoista tiedonsiirron turvallisuutta kuin PKI-teknologia. Kysyntä näille tuotteille tulee räjähtämään tämän ja ensi vuoden aikana, uskoo yrityksen toimitusjohtaja Jarkko Elonen.

- PKI-ratkaisut tulevat toimimaan ajokortin tai passin kaltaisina henkilökohtaisen tunnistuksen työkaluina. Niiden avulla käyttäjä voi esimerkiksi vahvistaa henkilöllisyytensä asioidessaan internetissä, maksaa parkkimaksun, allekirjoittaa dokumentteja, ja jopa äänestää. Julkisen avaimen menetelmä on ollut tunnettua teknologiaa jo pitkään, mutta tähän mennessä kukaan ei ole vielä keksinyt yhdistää sitä Validatorin tavoin mobiilin internetin sovelluspalvelinympäristöön.

Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan PKI-teknologiaan perustuvien ratkaisujen markkinat tulevat kasvamaan yli 60 prosentin vuosivauhtia noin 21 miljardiin markkaan vuoteen 2004 mennessä. Perinteisesti PKI-varmennus on sisällytetty itse palveluun. Validatorissa PKI-infrastruktuuri on erotettu omaksi sovelluksekseen, joka integroidaan asiakkaan järjestelmiin. Operaattori voi varmentaa Validatorin avulla paitsi omat palvelunsa, myös tarjota sitä vuokrattuna palveluna muiden internet-palveluntarjoajien loppuasiakkaille.

Valimo Wireless Oy on erikoistunut mobiilin liiketoiminnan mahdollistavien tietoturvaohjelmistojen kehittämiseen. Yritys perustettiin huhtikuussa 2000. Yrityksen omistavat sen perustajat ja rahoitusyhtiöt Menire Oyj ja Eqvitec Partners Oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?